Boeing má nakročeno ke ztrátě svého prvenství na trhu

V okolí výrobních závodů Boeingu se hromadí nepředané letouny 737 MAX

V okolí výrobních závodů Boeingu se hromadí nepředané letouny 737 MAX Zdroj: ČTK

Boeing 737 MAX 8 Smartwings
Boeing 737 MAX 8 Smartwings
Boeing 737 Max 8 Smartwings
Výroba letounů Boeing 737 MAX dál pokračuje navzdory odstávce
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek Southwest Airlines
11
Fotogalerie

Boeing dodal v prvním letošním pololetí „jen“ 239 letadel, což představuje meziroční pokles o 37 procent. Z jeho problémů naopak těží Airbus, uvádí agentura Reuters.

Airbus ve stejném období předal odběratelům 389 letounů, o 28 procent více než před rokem, tvrdí zdroje agentury Reuters.

Americké společnosti tak hrozí, že při stávajících výsledcích po osmi letech přijde o titul největšího světového výrobce letadel. Doplácí na problémy kolem modelů 737 MAX, které představují tahouny prodejů Boeingu.

Firma musela počátkem roku pozastavit lety svého nejprodávanějšího modelu po dvou závažných nehodách a zatím není jasné, kdy se tato letadla vrátí do provozu.

Některé americké aerolinky za nejdřívější možný termín označují září. Objevují se však signály, že se MAXy na pravidelné linky dostanou až v příštím roce. Část přepravců ale odmítá na vyřešení situace čekat a své záměry přehodnocuje.

Aktuálně stornovala objednávku 30 letounů Boeing 737 MAX nízkonákladová letecká společnost ze Saúdské Arábie Flyadeal. Oznámila, že její flotilu budou tvořit výhradně letouny řady Airbus A320. Svými problémy si ale prochází i evropský výrobce.

Letos oznámil, že kvůli nezájmů zákazníků ukončí výrobu dvoupatrových letadel A380. Největší letadlo pro přepravu cestujících na světě se má přestat vyrábět v roce 2021. Airbus dodal zákazníkům přes 200 těchto strojů.

Prohlédněte si fotogalerii: