Boj ArcelorMittal s prachem vyjde na tři miliardy, huť spustila první část odprášení

ArcelorMittal

ArcelorMittal Zdroj: CC BY 2.0: David Wilson via Flickr

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) spustila odprášení chladicích pásů v jižní části aglomerace za více než 400 milionů korun. Ročně by mělo zachytit více než 61 tun prachu. Je to první z 13 ekologických investic dohromady za tři miliardy korun, které letos huť dokončí.

Aglomerací se nazývá spékárna rud, tedy provoz, na kterém se spékáním koksu, železné rudy, vápence a dalších rud připravuje vsázka do vysoké pece. Chladicí pásy ochlazují žhavý aglomerát z 850 na přibližně 100 stupňů Celsia, tak aby se nespálily gumové dopravní pásy, které aglomerát dopravují do vysoké pece.

Odprašování zabrání usedání prachu na pásech a jejich konstrukcích. „Aglomerát se chladí vháněním vzduchu, při kterém se z něj uvolňuje a víří prach. Proto jsme chladicí pásy zakrytovali a vzduch s prachem zpod krytu odsáváme 80 metrů dlouhým potrubím do tkaninového filtru, kde je čištěn. Ročně tak nově zachytíme 61 tun prachu,“ uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Odprášení čeká letos ještě chladicí pásy v severní části aglomerace, spékací pásy v jižní části, vagonové výklopníky nebo čisticí stanice torpédových vozů. „Základem většiny letošních ekologických investic je tkaninový filtr, který představuje nejlepší dostupnou techniku pro odprašování hutních provozů. Zadrží s devětadevadesátiprocentní účinností všechny prachové částice, včetně těch menších než 2,5 mikrometru,“ uvedla mluvčí firmy Barbora Černá Dvořáková.

Už dnes plníme pravidla EU, říká šéf AMO

„Díky tomu, že už dnes plníme emisní pravidla EU, si můžeme dovolit využít podporu EU a soustředit se nyní na nadstandardní a velmi drahá ekologická opatření. Pohledem ekonoma chci upozornit, že každá tuna prachu zachycená na chladicích pásech přijde na šest a půl milionu korun,“ uvedl generální ředitel AMO Tapas Rádžerkar (v anglické transkripci Rajderkar).

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Ročně vyrábí dva miliony tun oceli. Své výrobky podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Šéf ArcelorMittalu: S investicí do nové ocelárny čekáme na podporu vlády