Bongrain přesune část výroby sýrů ze Slovenska do Hodonína

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Francouzská skupina Bongrain uzavře počátkem příštího roku na Slovensku mlékárnu Milex Nové Mesto nad Váhom a tamější produkci tavených sýrů tradičních slovenských značek Lunex a Bambino přesune do svého závodu TPK v nedalekém Hodoníně. Změny firma odůvodnila snahou o centralizaci výroby.

V Novém Meste ztratí práci přes 160 lidí, 30 zaměstnanců může najít uplatnění v nově rozšířeném skladu investora a další by mohli pracovat v hodonínské mlékárně. Jihomoravská továrna vyrábí tavené sýry Apetito, Maratonec a Javor.

Milex Francouzi ovládli v roce 2001. Na Slovensku ještě vlastní mlékárnu v Liptovském Mikuláši, kterou by chystané změny ovlivnit neměly. Závod na severu země je zaměřen kromě jiného na tvrdé sýry a brynzu. Skupina v minulosti prodala mlékárenský provoz ve Zvolenu, který je od roku 2005 součástí jiné francouzské firmy Senoble.

V České republice Bongrain působí od roku 1992, kdy se součástí skupiny stala Pribina, následována v roce 1996 společností PMS a od roku 1999 hodonínskou mlékárnu TPK.