BP klesl čtvrtletní zisk o pětinu, uškodily jí problémy v Rusku

Severomořská těžební plošina BP Andrew

Severomořská těžební plošina BP Andrew Zdroj: BP

Nižší ceny ropy a propad příjmu z Ruska zasáhly výsledky britské ropné společnosti BP. Zisk jí ve třetím čtvrtletí klesl na tři miliardy dolarů (65,6 miliardy Kč), což je o zhruba pětinu méně než v loňském třetím kvartálu. BP je díky svému podílu v ruském ropném gigantu Rosněfť velkým investorem v Rusku.

BP má v největším těžaři ropy v Rusku skoro pětinový podíl. Rosněfť se letos stala terčem západních sankcí proti Rusku kvůli jeho sporné roli v ukrajinské krizi.

Britská společnost dnes uvedla, že jí základní čistý zisk z Rosněfti klesl na 110 milionů dolarů z 808 milionů dolarů před rokem. Nejnovější kolo sankcí, které Západ na Moskvu uvalil v červenci, ale prý na BP „nemělo žádný nepříznivý hmotný dopad“. Zisky poškodilo znehodnocování ruského rublu k dolaru a nižší ceny ropy Urals, uvedla BP v prohlášení.

Rubl pod tlakem

Ruská měna je již měsíce pod zvýšeným tlakem kvůli ukrajinské krizi a jejím důsledkům na ruskou ekonomiku, kvůli poklesu světových cen ropy a kvůli vysoké poptávce po dolarech od ruských firem, které nemají přístup na zahraniční kapitálové trhy.

Světové ceny ropy v posledních měsících čtyřech klesaly kvůli nadměrné nabídce na trzích a zpomalující světové poptávce. Barel ropy Brent, který slouží jako ukazatel cen ropy, stál tento měsíc nejméně za skoro čtyři roky.

Firma zvýší dividendu

BP a jiným velkým firmám se přesto dařilo v posledních měsících udržovat uspokojivé rozdíly mezi příjmy a výdaji, k čemuž jim pomáhal prodej majetku a nižší výdaje. BP dnes oznámila, že zvýší dividendu.

Rosněfť, která měla čtvrtletní výsledky oznámit dnes, zveřejnění nečekaně odložila o den. Důvody známy nejsou. Trhy čekají, že státem ovládaný ruský podnik vykáže čtvrtletní ztrátu.