BP prodala část severomořských polí emirátu Abú Dhabí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Britský petrochemický koncern British Petroleum se zbavuje dalších aktiv, aby získal prostředky na uhrazení nákladů spojených s havárií v Mexickém zálivu. Za 1,1 miliardy dolarů prodal státní společnosti Taqa ze Spojených arabských emirátů část svých ropných polí v Severním moři.

Dalších až 250 milionů dolarů BP získá na základě budoucích plateb závislých na vývoji ceny ropy a objemu produkce. K uzavření obchodu došlo týden poté, co se z návštěvy Emirátů vrátil britský premiér David Cameron.

Společnost z Abú Dhabí od BP získala většinové podíly ve třech ropných polích. K tomu se přidává i větší vliv na stanovování burzovní ceny ropy Brent, která vzniká na základě obchodování s místní ropou. Denní produkce Taqa se po dokončení transakce zvýší ze současných 40 tisíc barelů na 61 tisíc barelů.

Taqa uvedla, že akvizici předcházela dohoda o způsobu zdanění jejích podnikatelských aktivit v Británii. Podnik, v němž vláda Spojených arabských emirátů drží 75 procent, investoval ve Spojeném království během posledních čtyř let přes tři miliardy dolarů.

Díky prodeji ropných polí se BP opět více přiblížila svému cíli získat 38 miliard dolarů, které musí zaplatit za likvidaci ropné katastrofy na vrtu Macondo v roce 2010. Ke shromáždění všech potřebných prostředků firmě chybí asi miliarda dolarů.

BP předpokládá, že proces prodeje bude ukončen na jaře příštího roku. Schválit jej ještě musí úřady obou zemí.