BP se propadla do ztráty, odepsala některé investice

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Britská ropná společnost BP hospodařila ve druhém čtvrtletí se ztrátou 1,4 miliardy dolarů (29 miliard korun) po zisku 5,7 miliardy dolarů před rokem. Hospodářské výsledky byly zasaženy poklesem těžby i prodejních cen a snížením hodnoty řady klíčových aktiv.

Tržby společnosti se propadly o devět procent na 95 miliard dolarů. Firma si ale vytvořila dodatečnou rezervu 847 milionů dolarů na náklady související s havárií v Mexickém zálivu před dvěma roky. Akcie společnosti po zveřejnění výsledků oslabily o více než tři procenta.

Firma v čtvrtletí odepsala například ropný projekt na Aljašce, jehož výstavba by podle nových odhadů byla mnohem dražší než se původních očekávalo. Poklesla také cena aktiv spojených se zemním plynem, jehož americké ceny jsou nyní velmi nízké.

Podle analytika Richarda Griffithse z makléřské firmy Oriel Securities jsou výsledky BP „testem důvěry investorů“. „Uznáváme, že to bylo slabé čtvrtletí,“ uvedl generální ředitel BP Bob Dudley. Dodal, že výsledky byly zasaženy řadou faktorů, jež ovlivnily samotnou BP i celý ropný sektor.