BP se z ropné katastrofy zvedá pomalu navzdory vysokým cenám ropy

Šéf BP Bob Dudley.

Šéf BP Bob Dudley. Zdroj: ctk

Britská ropná společnost British Petroleum vydělala v druhém čtvrtletí 5,6 miliardy dolarů (95 miliard korun). To je sice mnohem lepší zpráva, než ztráta ve stejném období loňského roku, analytici ale předpokládali vyšší zisky.

Průzkum agentury Bloomberg předpokládal zisky vyšší o 300 milionů dolarů, to se ale nenaplnilo navzdory tomu, že ceny ropy za poslední rok vzrostly o 50 procent. V druhém kvartálu loňského roku se firma potýkala s následky ropné havárie v Mexickém zálivu a kvůli tomu prodělala rekordních 17 miliard dolarů.

Výsledky podle analytiků zhoršila i nutná odstávka těžebních zařízení v Mexickém zálivu, Angole a Severním moři. „Bylo to období důkladné údržby a těžba v (Perském) Zálivu byla utlumena, zatímco daně rostly,“ odůvodnila pro Bloomberg horší výsledky analytička ratingové agentury Standard & Poor’s Christine Tiscareno.

Aby se firma vypořádala s následky ropné katastrofy v USA, rozhodl její šéf Rebert Dudley o prodeji některých ropných polí v Mexickém zálivu a o snížení kapacity amerických rafinérií na polovinu. BP uvedla, že těžba v důsledku těchto opatření ve čtvrtletí spadla o 11 procent na 3,43 milionu barelů denně

Někteří investoři se ale domnívají, že Dudley nemá jasný plán ozdravení společnosti. Akcie BP dnes navíc klesly o 2,3 procenta navzdory tomu, že přepokládané náklady na likvidaci ropné havárie budou menší, než společnost původně předpokládala. Dudley na to reagoval prohlášením, že má „závazek, aby se skutečná hodnota firmy silněji odrazila v cenách akcií“.

Očekávané náklady na likvidaci ropného úniku, které kterému došlo před rokem v mexickém zálivu, nyní dosahují 5,61 miliardy dolarů. BP částku nedávno navýšila o 500 milionů, 1,1 miliardy dolarů ale uhradí partnerské firmy, které se podílely na výstavbě a provozování těžební plošiny.