Bratři Walachové prodali Walmark, plně ho ovládl fond Mid Europa

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Jediným vlastníkem třinecké společnosti Walmark, jež vyrábí potravinové doplňky a vitaminy, se stal fond Mid Europa Partners. Dosud mu patřil poloviční podíl. Fond odkoupil zbývající akcie od zakladatelů firmy, rodiny Walachových. Obchod ještě musí schválit úřady pro ochranu hospodářské soutěže.

„Společnými silami jsme provedli transformaci Walmarku z nejvýznamnějšího dodavatele potravinových doplňků ve střední a východní Evropě na přední společnost zaměřenou na oblast consumer healthcare v regionu s širokým portfoliem inovativních produktů,“ uvedla Michelle Capiod, která je v Mid Europa zodpovědná za investici do Walmarku. Fond podle ní bude dál podporovat vedení společnosti v uskutečňování úspěšné strategie.

„Jsme založením podnikatelé a jako takoví jsme vždy vítali nové výzvy a příležitosti. Po pětadvaceti letech budování Walmarku jsme se rozhodli zúročit nabyté zkušenosti v nových investičních projektech. Kromě toho se chceme aktivně zapojovat do společensky prospěšných a charitativních projektů,“ uvedl jménem zakladatelů firmy Adam Walach.

Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Postavení jedničky si udržuje v ČR, na Slovensku, v Rumunsku, Bulharsku a Maďarsku, mezi třemi nejsilnějšími je v Polsku a pobaltských zemích.

Mid Europa Partners je největší investor v oblasti soukromého kapitálu (private equity) zaměřený na region střední Evropy a Turecko

Walmark exportuje svoje produkty i do dalších 54 zemí po celém světě. Produktové portfolio zahrnuje například Proenzi, Idelyn, Urinal, Spektrum nebo Marťánky. Celkem společnost zaměstnává téměř 700 lidí.

Letos Walmark koupil majoritní podíl ve společnosti Valosun, která je v ČR jedničkou na trhu probiotik. Loni firma koupila od polské společnosti Novascon Pharmaceuticals řadu jejích přípravků Sinulan proti nachlazení a dýchacím potížím.

Mid Europa Partners je největší investor v oblasti soukromého kapitálu (private equity) zaměřený na region střední Evropy a Turecko. Své činnosti řídí z Londýna, Budapešti, Varšavy a Istanbulu. V uvedeném regionu investuje od roku 1999 a spravuje fondy v hodnotě aktiv přibližně 4,2 miliardy eur (přes 113 miliard korun).

Walmark je středoevropský lídr v oboru doplňků stravy
Vizitka společnosti Walmark, jejímž jediným vlastníkem se stal fond Mid Europa Partners:
Třinecká firma vznikla v roce 1990, založili ji bratři Adam, Mariusz a Valdemar Walachovi původně jako společnost s ručením omezeným. Zpočátku se věnovali počítačům, později dováželi a vyváželi různé zboží, pozornost zaměřili také do zemědělství a obchodovali s mákem.
Začátkem 90. let rozšířil Walmark svou činnost i do výroby, nejprve nápojů pod značkou Relax (1991) a později také potravinových doplňků a vitaminů (1994). V roce 2001 se firma transformovala na akciovou společnost a její majitelé se rozhodli specializovat se na potravinové doplňky a volně prodejná léčiva. Nejprve prodali zemědělskou divizi (2001), v roce 2004 pak i výrobu nápojů.
Ve výrobě a distribuci vitaminů, minerálů a doplňků stravy je dnes Walmark označován za středoevropského lídra. Jedničkou je na českém, slovenském, rumunském, bulharském a maďarském trhu, silné postavení si udržuje také v Polsku a třech pobaltských zemích. K nejznámějším výrobkům patří přípravky Proenzi, Urinal, Spektrum nebo dětské vitaminy Marťánci.
Bratři Walachové v roce 2011 získali ocenění Podnikatel roku.
Skupina zaměstnává zhruba 800 lidí, v roce 2013 utržil Walmark 1,1 miliardy korun a vykázala stomilionovou ztrátu. V uplynulých letech se Walmark dostal několikrát do sporu s regulačními orgány, například kvůli televizní propagaci doplňku stravy, kterému podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v rozporu se zákonem přisuzoval léčebné účinky. Udělenou pokutu 1,1 milionu korun potvrdily i soudy. Letos v září pak Nejvyšší správní soud potvrdil i sankci 350.000 korun, kterou vyměřil Státní ústav pro kontrolu léčiv za to, že Walmark nabízel lékárnám dárky za nákup léčebného přípravku.
Počátkem října Walmark oznámil, že koupil majoritní podíl ve společnosti Valosun, která je v ČR jedničkou na trhu probiotik.

Babiš se spojil s Mid Europa, chtějí ovládnout české Tesco