Britská BP má údajně zájem o část ruské Rosněfti

Britská ropná společnost BP údajně jedná s největší ruskou ropnou firmou Rosněfť o odkupu části východosibiřského producenta ropy Tass Yuriakh. Podle ruského deníku Kommersant by BP mohla za podíl zaplatit 700 až 800 milionů dolarů.

Britská BP se snaží najít přímého producenta ropy v Rusku po té, co prodala svou část v TNK-BP právě ruskému státnímu podniku. Společnosti Rosněfť i BP se odmítly k jednání o Tass Yuriakh.

BP klesl čtvrtletní zisk o pětinu, uškodily jí problémy v Rusku

Nižší ceny ropy a propad příjmu z Ruska zasáhly výsledky britské ropné společnosti BP. Zisk jí ve třetím čtvrtletí klesl na tři miliardy dolarů (65,6 miliardy korun), což je o zhruba pětinu méně než v loňském třetím kvartálu. BP je díky svému podílu v ruském ropném gigantu Rosněfť velkým investorem v Rusku.

BP má v největším těžaři ropy v Rusku skoro pětinový podíl. Rosněfť se letos stala terčem západních sankcí proti Rusku kvůli jeho sporné roli v ukrajinské krizi.

Britská společnost uvedla, že jí základní čistý zisk z Rosněfti klesl na 110 milionů dolarů z 808 milionů dolarů před rokem. Nejnovější kolo sankcí, které Západ na Moskvu uvalil v červenci, ale prý na BP „nemělo žádný nepříznivý hmotný dopad“. Zisky poškodilo znehodnocování ruského rublu k dolaru a nižší ceny ropy Urals, uvedla BP v prohlášení.