Britská BP se chce zbavit svého podílu v čínské petrochemii

Brittish Petroleum, BP

Brittish Petroleum, BP Zdroj: ctk

Britská ropná společnost BP hodlá vycouvat ze svého čínského petrochemického podniku SECCO. Podle zrdojů agentury Reuters prý BP hledá kupce po poloviční podíl, který v SECCO vlastní. SECCO je přitom největší investicí BP v Číně a firma ji vlastní společně se státní čínskou ropnou a petrochemickou společností China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec).

Zdroje odhadují, že BP by mohla za svůj podíl v SECCO dostat dvě až tři miliardy dolarů (až 73 miliard korun). Továrna SECCO u Šanghaje z roku 2001 je největší čínskou petrochemickou rafinerií a vyrábí zejména propylen a etylen. Pro BP by prodej podílu v SECCO byl prvním větším odchodem z investice v Číně. BP i další ropné koncerny pod tlakem dvouletého propadu cen ropy omezují investice a rozprodávají řadu vedlejších aktivit.

BP se ke zprávě nevyjádřila. Sinopec, která má právo prodej partnerova podílu v SECCO vetovat, uvedla, že jedná s BP o podmínkách jejího odchodu z podniku. Mluvčí čínské společnosti ale Reuters řekl, že ohledně koupě podílu od BP se zatím firma nerozhodla.