Britský automobilový průmysl se zvedá ze dna, Jaguar Land Rover na rekordu

Výrobní linka Range Roveru

Výrobní linka Range Roveru Zdroj: Jaguar Land Rover

Britská automobilka Jaguar Land Rover zvýšila v loňském roce prodej o 19 procent a prodala rekordní počet 426 tisíc vozů. Automobilce vlastněné indickou společností Tata Motors se dařilo díky silné poptávce na trzích Číny, Indie, Brazílie a Spojených států. Její úspěch ilustruje obrození dříve rozsáhlého britského automobilového průmyslu.

Nové rekordy prodeje Jaguar Land Rover zaznamenal na 38 trzích světa. Nejvíce se mu dařilo v asijsko-tichomořské oblasti včetně Číny, kde odbyt vzrostl o 30 procent. Prodej značky Jaguar vyskočil o 42 procent na téměř 77 tisíc vozů, nejvíce od roku 2005. Divize Land Rover prodala o 15 procent více vozů, což je nový rekord.

Indická Tata převzala Jaguar Land Rover v roce 2008 od americké automobilky Ford. Britské značky jsou pro koncern stále významnější. Ve finančním roce končícím 31. března stál Jaguar Land Rover za 72 procenty tržeb a 88 procenty provozního zisku celé skupiny. Vozům se značkou Tata se naopak vůbec nedaří.

Britové útočí na rekord z roku 1972

Údaje Jaguar Land Rover dokládají výrazné oživování britského automobilového průmyslu z krize. Společnost výrobců a prodejců motorových vozidel minulý týden předpověděla, že britská produkce automobilů do roku 2017 překročí dosavadní maximum 1,72 milionu vozů z roku 1972. Loni výroba zřejmě poprvé za šest let překročí hranici 1,5 milionu vozů.

Největší růst zaznamenávají výrobci luxusních vozů, kde má Británie silnou pozici. Automobilka Rolls Royce loni zaznamenala čtvrtý rok rekordního prodeje za sebou a rekordní odbyt vykázala rovněž značka Bentley, která patří do koncernu Volkswagen.

Nová motorárna Jaguar Land Rover u Wolverhamptonu zaměstná 600 lidíNová motorárna Jaguar Land Rover u Wolverhamptonu zaměstná 600 lidí | Jaguar Land RoverNová motorárna Jaguar Land Rover u Wolverhamptonu zaměstná 600 lidí

Produkce britských automobilek přitom převážně zůstává v Británii. Jaguar Land Rover investoval 500 milionů liber (16,5 miliardy korun) do nové motorárny ve Wolverhamptonu, která zaměstná 600 lidí. Automobilka uvádí, že ona samotná a její dodavatelé zaměstnávají celkem 190 tisíc Britů.

V Británii ovšem vyrábí i řada zahraničních automobilek jako Toyota, Nissan či Honda. Celé odvětví loni vyrobilo 1,55 milionu vozů a po 40 letech tak Británie zřejmě předhoní Francii. Z tamních krizí silně zasažených automobilek totiž podle odhadů loni vyjelo 1,54 milionů aut.