Brněnský Siemens dodá dvě parní turbíny do Izraele

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Skoda Power

Brněnský závod Siemens Industrial Turbomachinery dodá dvě parní turbíny do nově vznikajících elektráren Ramat Gabriel a Alon Tavor v Izraeli. Turbíny z Brna jsou součástí zakázky koncernu Siemens, který postaví obě elektrárny na klíč. Cenu transakce firma nezveřejnila.

Podle dostupných informací obě elektrárny v Izraeli budou stát 322 milionů amerických dolarů (7,7 miliardy korun). Projekty jsou financovány konsorciem vedeným Deutsche Bank a skupinou Mizrahi.

„Již nyní je zhruba 40 procent instalovaného výkonu zdrojů elektrické energie v Izraeli zajišťováno technologií Siemens,“ uvedl ředitel brněnského závodu Siemens, s.r.o., odštěpný závod Industrial Turbomachinery Vladimír Štěpán.

Loni instaloval brněnský závod v Izraeli dvě parní turbíny. „Nyní se nám rozbíhají tři projekty,“ řekl Štěpán. Mezi ně patří nové elektrárny Ramat Gabriel a Alon Tavor.

V provozu od roku 2018

Každá z elektráren bude mít instalovanou kapacitu 70 MW. Kromě elektrické energie bude každá z nich vyrábět i procesní páru pro nedaleké průmyslové parky. Alon Tavor bude dodávat energii a páru pro mlékárnu, zatímco Ramat Gabriel pro textilku. Uvedení elektráren do provozu je plánováno na polovinu roku 2018.

V Česku má Siemens sedm závodů a 9200 zaměstnanců. Siemens na českém území působí už přes sto let. V ČR výrobní závody zejména na Moravě, například Brně, Drásově, Mohelnici nebo Frenštátě pod Radhoštěm.