Brněnští energetici nakupují vodní elektrárny s historickými turbínami

Francisova turbína

Francisova turbína Zdroj: profimedia.cz

Brněnská energetická skupina GEEN Holding koupila tři malé vodní elektrárny na Ploučnici, které jsou významné svojí historií. Tamní Francisovy turbíny představují jedny z nejstarších dosud fungujících turbín v České republice. Výši transakce skupina nezveřejnila.

GEEN koupil elektrárny na kaskádě Česká Lípa - Děčín. V rámci skupiny GEEN tak představují asi16 procent instalovaného výkonu v ČR. Návratnost investice se očekává do osmi až devíti let.

Konkrétně jde o MVE Benešov nad Ploučnicí s Kaplanovou vertikální turbínou, kterou vyrobila firma Storek v roce 1933. Počátkem 21. století se dělala repase turbín a dalších částí u všech tří elektráren. Nyní Benešov dosahuje výkonu 260 kW. Druhou malou vodní elektrárnou je Františkov nad Ploučnicí s Francisovou horizontální turbínou vyrobenou firmou J. M. Voith v roce 1923. Po repasování turbíny (2007) představuje její výkon 576 kW.

Poslední je pak Malá Veleň se dvěma Francisovými horizontálními turbínami z roku 1922, repasovanými v roce 2005. Následně po třech letech došlo rovněž k repasi generátorů. Aktuální výkon Malé Veleně činí 700 kW.

"Z koupě MVE Ploučnice máme radost. Význam pro nás má téměř nostalgický mimo jiné díky své tradici a historii. Všechny turbíny fungují díky repasi s původním strojním vybavením," uvedl Aleš Mokrý, ředitel společnosti GEEN.

Ve svých počátcích elektrárny sloužily pro zajištění energetické soběstačnosti textilních továren firmy Mattausch & Sohn. Zároveň dodávaly proud i do místní sítě. V roce 1945 stát elektrárny znárodnil a po sametové revoluci se staly součástí privatizace.

GEEN Holding je investiční a inženýrskou společností, která obchoduje a podniká v energetice od roku 2009, a to především v České republice, na Slovensku, v Chorvatsku a Gruzii. Cílem skupiny GEEN je provozovat bezpečné energetické portfolio ve výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.