Budvar loni prodal nejvíc piva v historii, musí nezbytně investovat

Budvar, pivo, pivovarnictví

Budvar, pivo, pivovarnictví Zdroj: budweiser-budvar.cz

Prodeje Budějovického Budvaru stouply loni meziročně o 10 procent na 1,6 milionu hektolitrů piva, což je nejvyšší objem v jeho 120leté historii. Export se zvýšil o 10,5 procenta na 900 tisíc hektolitrů a tržby vzrostly o osm procent na víc než 2,55 miliardy korun. Pivovar už proto musí nezbytně investovat do rozšíření logistických a výrobních kapacit.

Budvar podle mluvčího Petra Samce loni potvrdil trend dlouhodobého růstu zájmu o pivo značek Budweiser Budvar a Pardál. Během posledních deseti let se produkce pivovaru zvýšila o 39 procent.

„Podnik tradičně dosáhl velmi dobrých exportních výsledků. Do 73 států putovalo téměř 900 tisíc hektolitrů piva, meziročně o 10,5 procenta více. Na domácím trhu se prodej zvýšil o devět procent a překročil objem 700 tisíc hektolitrů,“ uvedl Samec.

Egypt nebo Mali

Podle obchodní ředitele Roberta Chrta podnik prodal historicky nejvyšší objemy v nejdůležitějších exportních zemích v Německu a na Slovensku. „Dosáhli jsme dvouciferného růstu na prestižních trzích v Itálii, Kanadě a Švédsku. Podařilo se nám vstoupit do několika nových zemí, například do Egypta, Mali nebo Nigeru,“ upřesnil Chrt.

Pivovaru se naopak podle očekávání příliš nedařilo v Rusku a na Ukrajině. „Tyto propady se nám podařilo eliminovat v jiných státech,“ dodal Chrt.

Nezbytné investice

Vzhledem k dlouhodobě rostoucím výsledkům jsou pro další rozvoj pivovaru nezbytné investice do rozšíření výrobních a logistických kapacit. „V loňském roce projednal management pivovaru s Ministerstvem zemědělství ČR - zakladatelem podniku - koncepci rozvoje podniku do roku 2020 s výhledy do roku 2030,“ řekl Samec.

Součástí tohoto rozvojového plánu bude letošní zahájení výstavby moderního logistického areálu v Českých Budějovicích, který se stane největší investicí pivovaru za uplynulých 10 let.

Národní podnik
Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Na exportu piva z České republiky se Budvar podílí z více 20 procent. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.