Bühler v Žamberku nové haly nepostaví. Nesehnal technicky vzdělané lidi

Zaměstnanec společnosti Bühler CZ

Zaměstnanec společnosti Bühler CZ Zdroj: CTK

Firma Bühler CZ ze Žamberku na Orlickoústecku zastavila plánovanou výstavbu výrobních hal. V regionu by nesehnala až 600 zaměstanců, kteří tam měli pracovat. Technicky vzdělaní lidé na trhu práce scházejí. Podnik se specializuje na potravinářské linky, které pak v provozech vyrábějí čokoládu, těstoviny či krmivo pro zvířata.

„Naše projekty jsou zpomalené kvůli tomu, že jsme nenašli dostatek lidských zdrojů. Máme plán B, abychom zajistili výrobu. Kooperujeme s firmami, které na to mají kapacity,“ řekl generální ředitel firmy Jiří Appeltauer.

Žamberecká společnost hledá ve výběrových řízeních vhodné dodavatele. Hodnotí jejich dodané vzorky komponentů, než se s nimi domluví na dlouhodobější spolupráci. „Je potřeba pružně reagovat na vzniklou situaci. Práce se z Čech neodstěhuje. Firma Bühler bude zaměstnávat 500, 600 lidí, ale jinde, ne v Žamberku,“ dodal Appeltauer.

Podnik poslední větší investici dokončil předloni, kdy zprovoznil výrobní halu. Aktuálně zaměstnává 440 lidí. Nové zaměstnance získává i prostřednictvím průmyslové školy v Letohradě, kterou podporuje.

Dva studenti ročně

Ředitel konstatuje, že jde o velmi odbornou práci na kusové výrobě s přesností na setiny milimetru. „Proto si zaměstnance vychováváme sami, to je jediná cesta, která vede k cíli. Bohužel, ze školy k nám chodí dva až pět studentů ročně, což je zoufale málo,“ řekl Appeltauer.

Závod v Žamberku vlastní firma Bühler AG ze Švýcarska. Koupila jej od společnosti Rieter CZ před čtyřmi lety. Podnik zatím vykazoval kvůli investicím a postupnému nabíhání výroby ztrátové hospodaření. Podnik předloni vykázal záporný výsledek 13 milionů korun při tržbách přes jednu miliardu korun. Loni byly tržby zhruba stejné s nulovou bilancí.