Bulhaři budou vyšetřovat ČEZ ještě dva týdny

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bulharská prokuratura hodlá do dvou týdnů uzavřít vyšetřování, které vyvolaly masové protesty občanů proti vysokým účtům za odběr elektřiny. Kromě státního regulačního úřadu jsou podrobeni vyšetřování i všichni tři zahraniční distributoři - české firmy ČEZ a Energo-Pro a rakouská EVN.

Bulharský úřad prokurátora uvedl, že šetření by mělo být dokončeno do 22. března, v následujícím týdnu pak budou zveřejněny jeho výsledky. Kontrolu regulátora a distributorů zahájila prokuratura koncem února, první interní zpráva byla údajně vyhotovena už v minulé úterý. K jejímu obsahu se ale prokuratura nechce vyjadřovat.

Šetření prokuratura zdůvodnila podezřením z možných přestupků a trestných činů. Kontrole jsou vystaveny všechny tři distribuční společnosti, ČEZ Bulgaria v Sofii, EVN v Plovdivu a Energo-Pro ve Varně. Vedení ČEZ při zahájení kontroly uvedlo, že se výsledků prověrky neobává. Bulharský regulační úřad již oznámil, že sníží cenu elektřiny.

Vývoj provozního zisku ČEZ ze zahraničních akvizicVývoj provozního zisku ČEZ ze zahraničních akvizicVývoj provozního zisku ČEZ ze zahraničních akvizic | CEZ

Podle bulharských médií prokurátory zajímají výkazy o příjmech a výdajích společností, například o smlouvách na externí dodavatelské služby nebo o příjmech z obchodů v Bulharsku i v zahraničí.

Distributorovi elektrické energie ČEZ v současné době hrozí v Bulharsku odebrání licence. Regulační úřad prověřuje, zda dodržuje všechny dojednané podmínky. ČEZ považuje řízení o odebrání licence za neopodstatněné.

O situaci ČEZu v Bulharsku čtěte více:

Rozhovor se šéfem ČEZu v Bulharsku Petrem Dokládalem

Reportáže E15.cz z Bulharska:

Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

Komentáře:

Miroslav Zámečník: Žádná náhoda, ale zákonitost

Pavel Páral: Do rajčat

Michal Šnobr: Balkánské potíže ČEZ nejsou náhoda