Bulhaři rozhodnou o odebrání licence ČEZ až po volbách

Budova ČEZ v Sofii

Budova ČEZ v Sofii Zdroj: Petr Horky

ČEZ v Bulharsku zatím nepřijde o licenci na distribuci elektrické energie. Regulátor DKEVR, který řízení o odebrání licence proti českému dodavateli energie zahájil letos v únoru, svůj verdikt odložil. Rozhodnutí padne zhruba za dva měsíce, tedy až po květnových volbách. „Je pozitivní, že se to rozhodnutí odloží až na klidnější povolební období,“ řekl v telefonickém rozhovoru serveru E15.cz šéf bulharského ČEZu Petr Dokládal.

Veřejné slyšení v Sofii podle jeho slov probíhalo korektně, profesionálně a bez emocí. „Snažili jsme se vysvětlit, že naše pochybení nezadaly příčinu pro zahájení o odebrání licence,“ řekl Dokládal. Na zasedání DKEVR se podle českého manažera přišli podívat také zástupci jiných evropských států. „Vyvolalo to velký zájem. Byli tu zástupci Německa, Rakouska, Slovenska i někdo z Evropské komise. A samozřejmě velké množství novinářů,“ řekl Dokládal.

Na slyšení zástupci české firmy regulátora informovali, že během osmi let v Bulharsku ČEZ investoval více než miliardu eur a modernizoval 30 procent distribuční sítě.

Bulharský regulační úřad zahájil řízení o odebrání licence v únoru kvůli podezření z porušení bulharských zákonů. DKEVR společnost ČEZ obviňuje, že manipulovala s elektroměry, špatně informovala své klienty a také porušovala zákony o veřejných zakázkách. K budově ČEZ chodily protestovat tisíce Bulharů, kteří si stěžovali, že za elektřinu platí příliš mnoho peněz. Protesty proti složenkám za energie ale přerostly v protivládní demonstrace, které vyvrcholily pádem vlády Bojko Borisova.

Paralelně s šetřením DKEVR ale probíhá ještě další zkoumání. ČEZ v Bulharsku vyšetřuje také nejvyšší prokuratura. Ta zkoumá mimo jiné to, zda ČEZ správně vyplácel dividendy nebo jestli neobcházel veřejné zakázky.

„Šlo o formální, administrativní pochybení. Věřím, že se prokáže, že se ČEZ v Bulharsku nedopustil žádných závažných provinění,“ uzavřel Dokládal.

Petr Dokládal: Bulhaři cítí křivdu, že jejich stát nevytvořil vlastní ČEZ