Bulhaři už prodali většinu podílů ve firmách, které vlastní ČEZ

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Bulhaři už prodali většinu podílů ve dvou distribučních společnostech, nad nimiž má kontrolu společnost ČEZ. Firma se nákupu akcií nezúčastnila. Prodáno je zatím 74,5 procenta akcií, a dosažená prodejní cena činí 82,5 milionu leva, asi 1,05 miliardy korun.

Oznámila to akciová burza v Sofii, neboť vláda podíly prodává formou veřejné nabídky.

Bulharsko minulý týden oznámilo, že nabídne 63 624 akcií společnosti CEZ Distribution Bulgaria za minimální cenu 1415 leva za akcii. Prodávat bude i 1650 akcií společnosti CEZ Electro Bulgaria, a to v ceně 8660 leva. Země hodlá za všechno získat alespoň 104,3 milionu leva, zhruba 1,3 miliardy korun. Akcie bude nabízet po dobu jednoho měsíce.

Z celkového počtu 65 274 nabízených akcií je po prvním dnu zatím prodáno 48 634 kusů. V případě společnosti CEZ Distribution Bulgaria činí průměrná prodejní cena 1605 leva, což je 13,5 procenta nad požadovaným minimem. U akcií CEZ Electro Bulgaria průměr dosahuje 9485 leva, což je 9,5 procenta nad požadovanou minimální cenou.

ČEZ akcie od bulharské vlády nenakupoval. „My jsme se rozhodli té privatizace nezúčastnit, protože podle nás je 67procentní podíl, který v těchto společnostech už držíme, dostačující pro jejich kontrolu,“ řekla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. Podle ní se na chodu obou firem nic nezmění ani po prodeji podílu bulharského státu.

:

Obě distribuční firmy, v nichž stát prodává podíly, dodávají elektrickou energii pro více než 1,9 milionu odběratelů v Sofii a v severozápadní části země. Aktiva obou firem na konci loňského roku dosahovala zhruba 938 milionů leva, přibližně 11,9 miliardy korun.