Bulharské firmy protestovaly proti zdražování elektřiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Více než 1250 bulharských podniků přerušilo či omezilo provoz na protest proti plánu regulačního úřadu zdražit průmyslovým odběratelům elektřinu. Ceny mají od 1. července stoupnout až o 20 procent.

Bulharská průmyslová asociace uvedla, že do hodinového protestu se zapojilo přes 170 tisíc pracovníků po celém Bulharsku. Protest byl podle asociace namířen mimo jiné proti nehospodárnému řízení a nekompetentnosti v energetickém sektoru.

„Protestující podniky jsou připraveny k radikálnějším krokům, pokud nebudou přijata skutečná opatření proti drastickému zvýšení cen elektřiny pro průmysl,“ uvedla asociace.

Proti plánu regulačního úřadu na zvýšení cen se minulý týden vyslovila rovněž bulharská vláda. Náklady na elektřinu jsou v Bulharsku již delší dobu politicky citlivým tématem. Účty za elektřinu představují zejména v zimních měsících významnou položku ve výdajích bulharských domácností, upozornila agentura Reuters.

V bulharském energetickém sektoru působí rovněž české společnosti ČEZ a Energo-Pro. Ty mají od roku 2013 opakovaně problémy s bulharskými úřady a mimo jiné jim v Bulharsku hrozilo odebrání licence. Letos bulharský antimonopolní úřad oběma firmám vyměřil pokuty za zneužívání dominantní pozice na trhu.