Bulharsko oslabilo ČEZ: zlevnilo elektřinu o sedm procent

Demonstrace v Sofii.

Demonstrace v Sofii. Zdroj: Petr Horky

Bulharský regulační úřad rozhodl o snížení cen elektrické energie pro domácnosti v průměru o sedm procent. Sofia tím reaguje na masové protesty proti vysokým účtům za elektřinu, které minulý měsíc vedly k demisi vlády.

Bulharský premiér Bojko Borisov minulý měsíc slíbil snížit ceny energie o osm procent a současně oznámil, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Regulační úřad ale později upřesnil, že zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý.

Bulharsko zvýšilo loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

Nově nařízené zlevnění půjde na úkor právě českých distribučních společností ČEZ a Energo-Pro a rakouské EVN. Regulátor tak snížil ceny za odběr elektrické energie výrazněji, než ještě v pátek předpokládal. Podle původních představ úřad navrhoval snížit cenu elektřinyv průměru o 6,4 procenta. Mluvčí úřadu páteční informaci označil za výsledek špatného výpočtu, uvedla agentura Reuters.

ČEZ rozhodnutí respektuje

„Ceny energií v Bulharsku jsou plně regulované a rozhoduje o nich bulharský regulační úřad. Naše společnost bude rozhodnutí respektovat,“ reagovala na rozhodnutí mluvčí Skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Snížení ceny umožnila novela energetického zákona, kterou minulý týden schválil bulharský parlament. Novela ruší dosavadní ustanovení, podle něhož bylo možné upravovat ceny za odběr elektřiny jen jednou ročně. To otevírá cestu k prakticky okamžitým cenovým úpravám, které na masových demonstracích už téměř měsíc požaduje veřejnost.

O situaci ČEZu v Bulharsku čtěte více:

Rozhovor se šéfem ČEZu v Bulharsku Petrem Dokládalem

Reportáže E15.cz z Bulharska:

Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

Komentáře:

Miroslav Zámečník: Žádná náhoda, ale zákonitost

Pavel Páral: Do rajčat

Michal Šnobr: Balkánské potíže ČEZ nejsou náhoda