Bulharsko postaví plynovod do Řecka. Má snížit závislost na Rusku

Potrubí připravené pro stavbu plynovodu

Potrubí připravené pro stavbu plynovodu Zdroj: Gazprom

Bulharsko a Řecko podepsaly dohodu o zahájení výstavby propojovacího plynovodu IGB, který má pomoci Bulharsku snížit téměř úplnou závislost na dodávkách plynu z Ruska. Po letech zpoždění má výstavba plynovodu s počáteční roční kapacitou tři miliardy metrů krychlových začít v říjnu příštího roku, napsala agentura Reuters.

Plynovod o délce 180 kilometrů postaví podnik, ve kterém má podíl 50 procent bulharský státní energetický holding BEH a po 25 procentech řecká státní energetická firma DEPA a italský Edison. Plynovodem má proudit plyn z Ázerbájdžánu a bude jím možné také přepravovat surovinu z řeckých terminálů na zkapalněný zemní plyn, které mají být v provozu od roku 2018.

Náklady na projekt se odhadují na 220 milionů eur (5,9 miliardy korun). Evropská unie schválila, že na výstavbu poskytne 45 milionů eur. Bulharsko očekává, že v budoucnosti se kapacita IGB zvýší na 20 miliard metrů krychlových.

Bulharsko se také letos v květnu dohodlo s Maďarskem, Rumunskem a Slovenskem, že propojí svá plynová potrubí a umožní mezi nimi zpětný tok. Dohoda má zvýšit bezpečnost dodávek plynu pro všechny čtyři země.