Bulharsko prodá akcie firem, které ovládá ČEZ, za 1,3 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Bulharsko plánuje získat z prodeje třetinových podílů ve dvou distributorech elektřiny ovládaných firmou ČEZ alespoň 104,3 milionu leva, to je zhruba 1,33 miliardy korun. Oznámila to sofijská burza, na níž se emise objeví 29. října. Tuzemská energetická skupina účast v privatizaci zvažuje.

Vláda dle agentury Reuters nabídne 63 624 akcií společnosti ČEZ Distribution Bulgaria za minimální cenu 1415 leva (přes 13 tisíc korun) a 1650 akcií ČEZ Electro Bulgaria za 8660 leva (110 tisíc korun).

Sofie hodlá prodejem svých podílů získat peníze na financování růstu penzí v příštím roce. Z podobných důvodů se již počátkem října zbavila akcií v distribučních firmách kontrolovaných svitavskou firmou Energo-Pro. Ta většinu vládní emise odkoupila a navýšila účast v bulharských dcerách na 94, respektive 84 procent.

Český energetický gigant odmítl upřesnit, jestli posílí své 67procentní podíly v obou podnicích. „Účast v privatizaci stále zvažujeme,“ uvedla pro server E15.cz mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Dceřiné firmy ČEZ dodávají v Bulharsku elektřinu téměř dvěma milionům zákazníků v hlavním městě a na severozápadě země. Jejich souhrnná aktiva dosáhla na konci loňského roku výše kolem 12 miliard korun. Tuzemská skupina je vlastní od roku 2005. V zemi ještě provozuje uhelnou elektrárnu Varna.