Bulharský zlý sen pokračuje. ČEZ byl obviněn z nekalých praktik

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Anna Vackova, E15

Bulharský antimonopolní úřad dnes obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro a rakouskou společnost EVN ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Poskytovatelům televizních, telefonických služeb a internetu stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím, uvedl úřad. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová sdělila, že firma zatím žádné oficiální rozhodnutí neobdržela. Obvinění, které se objevilo v médiích, ale jednoznačně odmítá.

Bulharská Komise na ochranu hospodářské soutěže (KZK) tvrdí, že firmy porušily bulharská pravidla pro ochranu hospodářské soutěže. Podle webu focus-fen.net nyní mají lhůtu 30 dní na to, aby předložily případné písemné námitky proti rozhodnutí, které je ale prý konečné. Potom komise rozhodne o pokutách.

Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová upozornila, že ceny za přístup k rozvodným sítím stanovil nezávislý certifikovaný expert. Jsou výrazně nižší než v jiných státech, ve kterých je využití sloupů k těmto účelům povoleno. „Mimo to je pouze na rozhodnutí majitele energetické infrastruktury, zda sloupy využije i k jiným účelům než k přenosu elektřiny,“ dodala mluvčí.

Nejnovější obvinění odmítá i společnost CEZ Distribution Bulgaria. Bulharské tiskové agentuře FOCUS firma sdělila, že stanovisko k rozhodnutí regulátora předloží v rámci stanovené lhůty.

O odňatí licencí rozhodnou během pár dní

Trojicí zahraničních distributorů energie se již zabývá bulharský energetický regulátor DKEVR, který kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu těchto distributorů zahájil jednání o případném odebrání prodejních licencí. Vynesení verdiktu v pondělí podruhé odložil. Podle bulharského serveru novinite.com ale oznámil, že konečné slovo v této kauze vyřkne „v příštích několika dnech“.

O nebezpečí případných politicky motivovaných kroků směřujících k odebrání bulharské licence společnosti ČEZ před evropskými volbami jednal v pondělí v Bruselu se svým bulharským kolegou Kristianem Vegeninem český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. „Já jsem byl ujištěn panem ministrem, že není žádný zájem to politicky zvedat a nějak do toho politicky vstupovat,“ poznamenal dnes Zaorálek.

Bulharský ministr dnes prý Zaorálka ujistil, že nynější rozhodnutí bulharské Komise na ochranu hospodářské soutěže s možným ohrožením licence ČEZ nesouvisí. „Opět se nejedná o žádnou politiku,“ řekl novinářům Zaorálek. Vegenin jej prý ujistil, že žádné politické ovlivňování kauzy nepřipouští.

Beneš: Spor je politickou hrou

Generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš mezitím dnes na tiskové konferenci uvedl, že ČEZ o licenci na prodej elektřiny v Bulharsku nepřijde. Připomněl, že jádrem problému je spor s bulharskou státní energetickou společností NEK. Obě firmy si totiž vzájemně neplatí, dluží si stejnou částku.

Podle Beneše je spor čistě politický a situace se výrazně uklidní po evropských volbách. ČEZ neprovedl nic takového, aby měl o licenci přijít. „Pokud by se to stalo, považovali bychom to za příkoří v rozporu s mezinárodními pravidly a samozřejmě bychom se bránili jak u bulharských soudů, tak u Evropské komise,“ dodal Beneš.