Bývalé Karose se daří, loni vyrobila nejvíc autobusů za 25 let

Iveco Crossway

Iveco Crossway Zdroj: Iveco

Vysokomýtská firma Iveco Czech Republic, která je známá i pod svým původním jménem Karosa, loni vyrobila 3165 autobusů. To je nejvyšší počet v novodobé historii podniku, tedy za poslední čtvrtstoletí. Společnost dodala stroje třeba Vězeňské službě ČR nebo dopravci v italském Římě.

„Rekordní výrobu a objednávky ovlivnila zejména výrazná poptávka po vozidlech s emisní normou Euro 5. Na tomto výsledku se podílely zejména modely Crossway a Citelis,“ uvedla Kutlíková. V roce 2012 sjelo z montážních linek Iveka CR 2773 autobusů.

Třicet procent loňské produkce tvořil právě autobus Crossway. Podnik vyvezl zhruba 90 procent vozidel do 30 zemí. Mezi největší exportní trhy patří Francie, Itálie, Německo, Slovensko a Norsko.

Firma s dlouholetou historií loni dodávala autobusy pro Vězeňskou službu ČR nebo Hradní stráž. Přes dvě stovky autobusů mířilo dopravní společnosti v Římě, ale i českým dopravcům.

Městský autobus řady Citelis od firmy Iveco Czech RepublicMěstský autobus řady Citelis od firmy Iveco Czech Republic | Iveco Czech RepublicNa loňském výsledku firmy se podílely mimo jiné i městské autobusy řady Citelis (foto: Iveco CR).

Podnik se loni zabýval zavedením nové emisní normy EURO 6. První vozidla představil loni v říjnu v Belgii. Na sklonku roku dva vozy předával českým dopravcům. Nová technologie spojená s novými limity ovlivnila i cenu vozidel, dodala Kutlíková.

Vysokomýtský závod je největším výrobcem pro Iveco Bus, který patří koncernu Fiat Industrial. Italský koncern do něj vyčlenil výrobu, která nesouvisí s výrobou osobních automobilů. Výzkum a vývoj je řízený centrálně, ve Vysokém Mýtě pracuje významný počet konstruktérů.

Počty vyrobených autobusů v Iveco Czech Republic
Rok 2013 2012 2011
Počty autobusů 3165 2773 2972

Zdroj: Iveco CR

Tradice firmy začala před 119 lety, kdy Josef Sodomka začal v Mýtě s výrobou karosérií. Od roku 1948 nesl podnik název Karosa a začal se orientovat převážně na výrobu autobusů. Vyráběl například legendární autobusy řady 706 RTO. Na Iveco Czech Republic se přejmenoval v roce 2006. V podniku nyní pracuje kolem 2900 lidí, z toho 930 agenturních pracovníků. Další dvě tisícovky lidí zaměstnávají dodavatelé dílů.