Bývalý šéf O2 Budník koupil za stovky milionů dvě firmy z železničního průmyslu

Akvizice zapadají do našeho strategického záměru v oblasti železniční dopravy a doplňují naší dřívější akvizici společnosti Ponec. Kromě toho, že nové firmy skupině pomohou s expanzí na západní trhy, akvizice vytvářejí i nové synergie ve skupině, které umožní zefektivnit a zlepšit výrobu a dodávky zákazníkům,“ říká Budník, majitel skupiny Thein.

Akvizice zapadají do našeho strategického záměru v oblasti železniční dopravy a doplňují naší dřívější akvizici společnosti Ponec. Kromě toho, že nové firmy skupině pomohou s expanzí na západní trhy, akvizice vytvářejí i nové synergie ve skupině, které umožní zefektivnit a zlepšit výrobu a dodávky zákazníkům,“ říká Budník, majitel skupiny Thein. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Investiční skupina Thein byznysmena Tomáše Budníka dokončila dvě akvizice pro svou průmyslovou část.
Za v souhrnu vyšší stovky milionů korun získala stoprocentní podíly ve společnostech Cotring a Železniční dodavatelské.
3
Fotogalerie

Investiční skupina Thein byznysmena Tomáše Budníka dokončila dvě akvizice průmyslových podniků. Za v souhrnu vyšší stovky milionů korun získala stoprocentní podíly ve společnostech Cotring a Železniční dodavatelská. 

Obě společnosti mají dlouholetou tradici a stálé české i mezinárodní zákazníky nejen v segmentu kolejových vozidel, ale v případě společnosti Cotring i v dalších průmyslových odvětvích.

„Akvizice zapadají do našeho strategického záměru v oblasti železniční dopravy a doplňují naší dřívější akvizici společnosti Ponec. Kromě toho, že nové firmy skupině pomohou s expanzí na západní trhy, akvizice vytvářejí i nové synergie ve skupině, které umožní zefektivnit a zlepšit výrobu a dodávky zákazníkům,“ říká Tomáš Budník, majitel skupiny Thein.

Brněnský závod Cotring se zabývá především svařováním dílů a konstrukcí do železničního, potravinářského a chemického průmyslu s více než 90 procenty zákazníků v západní Evropě.

Železniční dodavatelská se specializuje na náhradní díly pro kolejová vozidla, jichž je v Česku a na Slovensku největším dodavatelem. Mezi hlavní zákazníky patří České dráhy a slovenský národní dopravce Železničná spoločnosť Slovensko, jejími klienty jsou i privátní dopravci ve střední a východní Evropě. 

Thein je investiční skupina bývalého ředitele mobilního operátora O2 Tomáše Budníka, která se zaměřuje na technologické společnosti v oboru lCT, kyberbezpečnosti a průmyslu z České a Slovenské republiky. Ve svém portfoliu má zatím vedle nově získaných společností zatím jen strojírenskou firmu Ponec. 

Thein má zároveň společný fond se skupinou J&T Patrika Tkáče, jenž je zároveň spoluvlastníkem vydavatele deníku E15. Fond s názvem J&T Thein SICAV se zaměřuje především na investice do technologických společností v oblasti ICT infrastruktury, kyberbezpečnosti a vývoje aplikací pro cloudová řešení v Česku a na Slovensku. V jeho portfoliu jsou firmy jako Aitcom, Síť nebo net.pointers.