Byznys za 25 miliard - česká firma Unis zmodernizuje rafinerii v Rusku

Ropná rafinerie, ilustrační foto

Ropná rafinerie, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Brněnská společnost Unis v Rusku zmodernizuje za jednu miliardu eur (asi 24,8 miliard korun) krasnodarský závod na zpracování ropy. Zatím podepsala smlouvu na první etapu, která končí v roce 2016 a obsahuje například odsíření benzinu, kerosenu a nafty. Firma předpokládá, že se bude podílet i na dalších čtyřech etapách rekonstrukce rafinerie v celkové sumě čtyři miliardy eur. Informaci sdělil médiím obchodní ředitel Unisu Luboš Glozar.

Je to patrně jedna z největších zahraničních zakázek pro českou firmu. Unis je projektantem, dodavatelem závodu a zpracuje celé technologické řešení. „Smlouvu máme na první etapu podepsanou a v současné době začínáme předprojektové práce,“ uvedl Glozar. Součástí první etapy je atmosférická destilace ropy, odsíření benzinu, kerosenu a nafty a výstavba infrastruktury závodu.

„Pro nás je to jedna z největších zakázek, které jsme získali, a myslím, že i pro celou ČR,“ uvedl Glozar. Dokončení další etap projektu plánuje investor, společnost JSC Antey, do roku 2020. „Závod po spuštění na plný výkon nabídne až dva tisíce pracovních míst a přinese regionu na daních více než půl miliardy rublů ročně,“ uvedl ve zprávě na webových stránkách Unisu generální ředitel JSC Antej Abukar Bekov.

Také čtěte:

Alta postaví u Petrohradu cihelnu za 823 milionů korun

Hitem pro české firmy se stává energetika ruských regionů

Hlavní činností Unisu je investiční výstavba v oblasti petrochemie a rafinace ropy. Dále se společnost, která vznikla v roce 1990, specializuje na technologii řídicích procesů. Většinu zakázek má firma v zahraničí. Aktivní je Unis i v oblasti letectví, zaměřuje se na výzkum, vývoj i výrobu. Jde zejména o malá letadla a vrtulníky. Firma je členem Asociace leteckých výrobců.

Loni společnost podepsala dvoumiliardový kontrakt v Bělorusku. Za 84,5 milionu eur tam pro místní podnik OAO Naftan ve Vitebské oblasti zrekonstruuje jednotku prvotního zpracování ropy.

Výběr velkých investičních zakázek českých firem v zahraničí

80 miliard korun - Slovensko - ČEZ

Česká elektrárenská společnost ČEZ hodlá spolu se slovenskou státní společností JAVYS postavit v areálu nynější elektrárny v Jaslovských Bohunicích novou jaderný zdroj s instalovaným výkonem 1200 až 1750 megawattů. Podle informací slovenské ministerstva hospodářství z loňského května bude nová elektrárna stát zhruba 3,3 miliardy eur (80,7 miliardy korun).

76 miliard korun - Rusko - ALTA

Brněnská skupina ALTA měla být podle smluv z léta 2008 jedním z hlavních dodavatelů stavby Prioskolského železnorudného těžebního kombinátu v západním Rusku. Nový důl chtěl vybudovat ruský Magnitogorský metalurgický kombinát. Hodnota projektu byla tři miliardy eur (asi 76 miliard Kč), avšak jeho realizace byla v roce 2009 kvůli hospodářské krizi zastavena.

40 miliard korun - Rusko - OHL ŽS

V prosinci 2011 byla během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze uzavřena smlouva o výstavbu zhruba 390 kilometrů dlouhé železniční trati na Urale. Tu postaví české firmy pod vedením brněnské OHL ŽS. Objem kontraktu je více než 1,5 miliardy eur (skoro 40 miliard korun). Stavby by měla být dokončena v roce 2015.

39 miliard korun - Bosna a Hercegovina - ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ podepsala v květnu 2007 s Republikou srbskou v Bosně a Hercegovině dohodu o vytvoření společného podniku pro plánovaný energetický projekt za 1,4 miliardy eur (přibližně 39 miliard korun). Projekt zahrnoval výstavbu nové uhelné elektrárny Gacko II., modernizaci stávající elektrárny Gacko I. a rozšíření těžby v přilehlém uhelném dole. V roce 2009 se ale ČEZ z projektu stáhl.

28 miliard korun - Rusko - Alta

Zástupci brněnské firmy Alta a uralských strojíren Uralvagonzavod podepsali na jaře 2007 dohodu o zvýšení dodávek pro rekonstrukci ruského závodu na Urale na miliardu eur (asi 28 miliard korun).

24,8 miliardy korun - Rusko - Unis

Brněnská společnost Unis dnes podepsala smlouvu na první etapu modernizace krasnodarského závodu na zpracování ropy. Unis je projektantem, dodavatelem závodu a zpracuje celé technologické řešení. Hodnota kontraktu je jedna miliarda eur (asi 24,8 miliard korun)

17,8 miliardy korun - Vietnam - SKEX

Česká exportní společnost SKEX (nástupce firmy Škodaexport) podepsala v říjnu 2011 závazné memorandum s vietnamským partnerem DLGL o výstavbě tří vodních elektráren s celkovým výkonem 500 megawatt. Objem kontraktu by měl přesáhnout jednu miliardu dolarů (17,8 miliardy korun).

17 miliard korun - Jemen, Džibutsko - CZMT

Česká strojírenská společnost CZMT uzavřela v srpnu 2008 kontrakt se společností Middle East Development v hodnotě 700 milionů eur (17 miliard korun). Dodat měla technologické celky pro výstavbu železárny, cementárny a elektrárny v Jemenu a Džibutsku. Od prosince 2009 je však firma CZMT v úpadku.

10 miliard korun - Slovensko - Škoda JS

Klíčovým dodavatelem významné části technologického zařízení při dostavbě 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Mochovce se stala plzeňská Škoda JS. Kontrakt má hodnotu více než deset miliard korun.