Cena ropy letí po oznámení o snížení těžby vzhůru. Může překonat 100 dolarů za barel

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: Pexels

Cena ropy Brent se v pondělí ráno prudce zvýšila přibližně o pět procent na 83,83 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate zdražila po otevření trhů dokonce o osm procent na 79,81 dolaru za barel, což je největší skok během jediného dne za více než rok. Důvodem je překvapivé oznámení skupiny OPEC+, tedy států vyvážejících ropu, o dobrovolném snížení těžby.     

Saúdská Arábie, Rusko a další členové skupiny OPEC+ v neděli oznámili, že od května dobrovolně sníží těžbu ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu. 

„Toto opatření vysílá trhu velice silný signál, který podpoří růst cen,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Daniel Hynes, komoditní stratég ze společnosti Australia & New Zealand Banking Group a zároveň dodal, že šance ropy na pokoření hranice sta dolarů za barel jednoznačně vzrostly. 

Vedle zvýšení cen ropy se dá očekávat, že daný krok dále vyostří už tak napjaté vztahy mezi Rijádem a Washingtonem. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena uvedla, že rozhodnutí OPEC+ bylo „nerozumné“. 

Skupina OPEC+ už loni v říjnu popudila Spojené státy a další západní země, když se rozhodla od listopadu snížit těžbu o dva miliony barelů denně, což představuje přibližně dvě procenta světové poptávky. Spojené státy naopak chtěly, aby skupina těžbu zvýšila a pomohla tak snížit ceny pohonných hmot, což by podpořilo globální ekonomiku.

Cena ropy vzrostla, když Rusko loni v únoru zahájilo svou invazi na Ukrajinu, ale nyní je zpět na úrovních před vypuknutím konfliktu. Spojené státy přesto vyzývají producenty, aby zvýšili produkci a stlačili tak vysoké ceny energií. Právě ty byly v minulém roce jedním z klíčových faktorů, který způsobil současnou vysokou inflaci.