Ceny uhlí klesly na tříleté minimum, těžaři musí zvažovat omezení produkce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Ceny uhlí na termínovém trhu dnes klesly na tříleté minimum pod 90 dolarů (zhruba 1770 Kč) za tunu. Pokud by tak nízko zůstaly dlouhodobě, mohlo by to podle analytiků některé těžaře donutit k výraznému omezování produkce. Už v květnu například snížila plán těžby na letošní rok společnost New World Resources (NWR).

Cena termínového kontraktu na uhlí s dodáním příští rok v Evropě klesla až na 89,45 dolaru. To je nejnižší úroveň od dubna 2010. Podle obchodníků k tomuto poklesu přispěla slabá sezonní poptávka.

Uhlí v Evropě navíc v poslední době zlevňuje v důsledku toho, že americké elektrárny přecházejí z uhlí na ještě levnější plyn, jehož dostupnost v USA díky rozvoji těžby z břidlic prudce vzrostla. Uhlí je tak v USA přebytek, takže se exportuje do zámoří.

Analytici Deutsche Bank odhadují, že zhruba polovina produkce uhlí v Rusku je při ceně pod 90 dolarů za tunu ztrátová. Podle obchodníků by však ruské uhelné doly mohla před negativními dopady nízkých cen alespoň zčásti ochránit podpora, kterou jim poskytuje tamní vláda.

Těžební společnost New World Resources (NWR) už minulý měsíc snížila těžební plán na letošní rok o milion tun na devět až deset milionů tun. NWR je majitelem české černouhelné společnosti OKD.