Ceny uhlí klesnou, v hospodaření NWR zanechají čtvrtmiliardovou díru

Doly

Doly Zdroj: ctk

Globální uhelné drama pokračuje dalším domácím dějstvím. NWR svým odběratelům pro třetí čtvrtletí zlevnilo svůj stěžejní artikl, koksovatelné uhlí, o osm procent na 92 eur za tunu. Společnost se tak nejen znovu vzdálila světu černých čísel, sleva na uhlí ale navíc podrobí ohlášený úsporný program zátěžovému testu.

Podle informací E15 se v důsledku nižších sjednaných cen objeví v hospodaření NWR až čtvrtmiliardová díra. To odpovídá deseti procentům celkových úspor, kterých hodlal těžař letos dosáhnout.

„Plán úspor NWR je založen na předpokladu stabilní ceny koksovatelného uhlí z letošního prvního pololetí, ceny kontraktů ale stále pokračují v poklesu,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Direct. Výsledovka tak dostává dále na frak. Aby NWR alespoň zaplatilo své náklady, musel by být podle zdrojů E15 mix cen uhlí nastaven následovně: Při letos stabilní ceně energetického uhlí 60 eur za tunu by koksovatelné uhlí muselo podražit o 63 procent na 150 eur za tunu, tuna koksu by zároveň musela najít kupce za 300 eur, tedy o 30 procent dráže, než se podařilo prodat NWR. Takto vysoké ceny však už dávno odnesl čas.

Aktuální cena uhlí se na globálním trhu pohybuje kolem 130 dolarů za tunu. Ačkoli je uhlí ve světle nedávné historie za babku, analytici varují, že poklesům nemusí být zdaleka konec. „Cena uhlí může jít ještě i desítky dolarů dolů,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Direct. Ve svých celoročních cílech NWR po poločase zatím zaostává, oči optimistů se však upírají na závěr roku: čtvrtý kvartál bývá podle expertů v uhelném byznysu nejsilnější. Akcie těžaře nechaly novinku bez povšimnutí, trh je s levnějším uhlím zřejmě smířen.

Vývoj akcií NWR za posledních pět let:Akcie NWRAkcie NWR | vagaday@mf.cz