ČEPS letos vypíše tendr na ochranu sítě

elektrické vedení

elektrické vedení Zdroj: profimedia.cz

Provozovatel české elektrické přenosové soustavy ČEPS letos vypíše výběrové řízení na dodavatele transformátoru, který ochrání českou síť před nebezpečně vysokými přetoky elektřiny z německých větrných elektráren. „Transformátor by měl být v provozu v roce 2017. Stabilizuje českou síť, protože přes hranice nepustí více elektřiny, než kolik zařízení dovolí,“ říká Miroslav Vrba, člen představenstva ČEPS.

O zakázku za zhruba dvě miliardy korun už teď mají zájem největší výrobci ochranných transformátorů s regulací fáze (PST). Siemens, Alstom a ABB Transformers deníku E15 potvrdily, že se chtějí do tendru přihlásit. Odvolávají se přitom na zkušenosti s instalací podobných zařízení po celém světě. Dobu výroby odhadují od deseti měsíců až po zhruba rok a půl.

V případě, že by zakázku někdo z této velké trojky vyhrál, bude se transformátor stavět v zahraničí. „Náš výrobní závod specializovaný na výrobu transformátorů s příčnou regulací je v rakouském Weizu. O získání kontraktu se ale bude ucházet český Siemens a na projektu by pracovali čeští inženýři a technici,“ říká Pavel Kaidl, mluvčí Siemensu. Alstom by zařízení nejspíš vyrobil v britském Staffordu a ABB v německém Bad Honnefu.

„Protože zařízení chceme na našem území, budeme ho financovat sami,“ dodává Vrba. ČEPS ho nicméně zařadil spolu s dalšími 27 svými investicemi na kandidátskou listinu evropských projektů společného zájmu, které by mohly získat část peněz z unijních zdrojů. Těch ale bude výrazně méně, než se původně předpokládalo.

Při konečné dohodě o evropském rozpočtu na roky 2014 až 2020 zástupci členských států seškrtali peníze na energetické investice v nově vzniklém Nástroji pro propojení Evropy z 9,1 na 5,1 miliardy eur. Tyto peníze mají sloužit jako záruka za projektové dluhopisy, z nichž by se infrastruktura financovala. S původní sumou mohla unie získat až 200 miliard eur, teď to bude zhruba polovina. Financování tak dostane výrazně méně projektů.

Česko transformátor potřebuje, protože stejné zařízení instaluje na hraničním propojení s Německem i sousední Polsko. Pokud by Česko zařízení nemělo, tlačilo by se do tuzemské sítě výrazně více proudu než dnes. „Transformátor se ovšem bude hodit v budoucnu, protože Německo plánuje výrazně zvýšit produkci proudu z obnovitelných zdrojů,“ tvrdí Vrba.

Pomůže větší odpor

Transformátor s regulací fáze (PST) zvyšuje odpor elektřině, která proudí přes hranice. Nutí ji tak hledat jiné linky, které mají nižší odpor. Nadbytečný proud z německých větrných elektráren by po jeho instalaci v Česku musela přenést německá přenosová síť. Pokud by neměla dostatečnou kapacitu, museli by Němci tlumit výrobu ve větrnících. Transformátor PST je běžná součást přenosových soustav. Používá se pro regulaci zatížení sítě v Belgii, Nizozemsku, Rakousku, Francii, Slovinsku či v Itálii.

Poslední zhasne

Odběratelé, máte se na co těšit