Češi koupili za první tři měsíce o pětinu víc aut než v loni. Dominuje Škoda

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Škoda Octavia RS Combi 2.0 TDI DSG

Prodej osobních aut v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 18 procent. Nejvíc aut prodala tradičně Škoda, kterou následují Hyundai a Volkswagen. Nejoblíbenějším modelem Čechů je pořád Škoda Octavia. Dotahuje se ale Rapid.

Za první tři měsíce letošního roku nakoupily domácnosti téměř 42 993 vozů. Můžou za to vyšší úspory Čechů. V posledním čtvrtletí minulého roku podle analytika PwC Vojtěcha Opleštila poměrně silně oživila ekonomika, což pokračuje letos.

„Letos se projevuje vyšší důvěra domácností i realizování odložených nákupů u firem. Za celý rok odhadujeme růst prodejů nejméně o pět procent,“ uvedl. Zvýšení cen kvůli oslabení koruny po intervenci ČNB podle něj nebude mít na prodej výraznější vliv.

Škoda zvýšila od ledna do března prodej o 24 procent na 13 111 aut. Na dalších dvou místech je rozdíl o jeden prodaný vůz. Druhý Hyundai vzrostl o desetinu na 3935 vozů a třetí Volkswagen o dvě procenta na 3934 automobilů. Čtvrtý skončil Ford a pátá Dacia. Podíl firemních aut byl 64,5 procenta. Nejoblíbenější byla nižší střední třída s téměř třetinovým podíle, na druhém místě skončily vozy střední třídy. Téměř třetinu tvořily vozy kombi. Podíl aut s benzinovým motorem byl více než poloviční.

Nejprodávanějším modelem byla Škoda Octavia se 4969 prodanými kusy, následuje model Rapid od stejné značky s prodejem 2876 vozů a třetí skončil opět model Škodovky - Fabia. Jiné automobilky prodávajú zejména Volkswagen Golf a Hyundai i30.

Rostly i prodeje motocyklů, autobusů a náklaďaků

Registrace lehkých užitkových aut vzrostly o 33 procent na 2806. Vede v nich Fiat, druhý je Volkswagen a třetí skončil Peugeot. Nejprodávanějšími modely byly Fiat Ducato a Peugeot Boxer. Prodej nákladních aut se zvýšil o 35 procent. Nejvíce prodalo Volvo, následují DAF a Mercedes - Benz. Za růstem stojí doprodej vozidel plnících emisní normu Euro 5.

Nejvíc autobusů prodal Mercedes. Poptávka po motocyklech stoupla taky. Díky teplému počasí i oživení ekonomiky o 31 procent na 3016 strojů. První Honda prodala 415 motorek, za ní skončily Maxon a Yamaha.