Češi posilují vládu nad bulharskou elektřinou

elektrárna v Bulharsku

elektrárna v Bulharsku Zdroj: profimedia.cz

České společnosti, které už dohromady ovládají zhruba tři pětiny bulharské distribuce elektřiny, zvyšují svůj vliv v energetice balkánské země. Vedle skupiny ČEZ se v minulých dnech prosadila svitavská firma Energo-Pro. Ta získala drtivou většinu akcií v bulharských dceřiných podnicích, které distribuují a prodávají proud.

S jejich akciemi se od minulého týdne obchoduje na sofijské burze. Zařídil to bulharský stát, který na veřejném trhu začal prodávat své třetinové účasti ve firmách, jež od června většinově ovládá právě svitavská společnost. Ta nyní po nákupu na burze navýšila své podíly na více než 94 procent v Energo-Pro Grid a 84 procent v Energo-Pro Sales. Deníku E15 tyto údaje potvrdil spolumajitel mateřské Energo-Pro Jiří Krušina.

„Podíl našich firem na bulharské distribuci se pohybuje kolem dvaceti procent,“ upřesnil Krušina. Na další firmu s českými majiteli ČEZ Razpredelenie připadá čtyřicet procent trhu. Její akcie příští měsíc čeká stejný příběh jako v případě skupiny Energo-Pro – stát bude rovněž prodávat svůj třetinový podíl na burze. „Projekt je plně v kompetenci bulharské vlády, respektive její privatizační agentury, s níž spolupracujeme,“ uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Svitavská Energo-Pro ovládla zmíněné dvě bulharské společnosti v červnu, kdy koupila dvoutřetinové podíly od německé firmy E. ON. Následně tyto firmy přejmenovala. Cena dosáhla v přepočtu téměř 2,4 miliardy korun, což odborníci považovali za velmi slušnou částku z hlediska kupujícího. Krušina potvrzuje, že celou transakci včetně následného navýšení podílu na burze financovala PPF banka.

Česká společnost Energo-Pro, proslulá především menšími vodními elektrárnami, působí kromě České republiky a Bulharska rovněž v Turecku a Gruzii. V současné době dokončuje akvizici vodních elektráren v Polsku.

Konkurenci nepráskáme

Balkánská dechovka zase zrychlila

Přímo v Bulharsku vlastní Energo-Pro osm vodních elektráren uspořádaných ve třech kaskádách. Nově získané distribuční společnosti budou dodávat elektrickou energii obyvatelům severovýchodního Bulharska.

Česká energetická skupina Energo-Pro a společnost ČEZ představují dva ze tří majoritních vlastníků velkých bulharských distribučních společností. Třetím majoritním vlastníkem je rakouský energetický koncern EVN. V tomto případě bulharský stát svůj třetinový podíl prodal na burze už dříve.