Česká Dekonta má zakázku od OSN, v Moldavsku zlikviduje toxický odpad

Pracovníci společnosti Dekonta likvidují nebezpečný odpad

Pracovníci společnosti Dekonta likvidují nebezpečný odpad Zdroj: CTK

Česká společnost Dekonta, která se specializuje na odstraňování ekologických škod, vyhrála zakázku od Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v hodnotě přes milion amerických dolarů. V rámci několikaměsíčního kontraktu bude v Moldavsku pomáhat s likvidací 450 tun pesticidních látek, které byly dosud skladovány v lokalitě Pascani, nedaleko hlavního města Kišiněva.

Dekonta toxický odpad roztřídí, označí, zabalí a připraví na transport k likvidaci v zahraničí. Čeští experti už mají s podobnou prací v Moldavsku zkušenosti.

V rámci dvou projektů od České rozvojové agentury, které dosahují objemu 40 milionů korun, pracuje Dekonta třetím rokem na odstraňování nebezpečných látek z celkem sedmi moldavských lokalit. Na třech místech již sklady pesticidů vyčistila, na čtyřech skládkách práce pokračují i letos.

Dekonta, která sídlí v středočeských Dřetovicích, má dceřiné a partnerské firmy v Rusku, Polsku, Srbsku a Černé Hoře, Slovensku, Rumunsku a Turecku, kontrakty ale získala například i v Izraeli.

V roce 2009 se neúspěšně ucházela o takzvaný supertendr, státní zakázku na sanaci starých ekologických zátěží, která měla dosahovat objemu přes 100 miliard korun. Největší státní tendr v dějinách Česka byl ale po kritice Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže i některých politických stran a nevládních organizací v roce 2011 zrušen.