Česká Energo-Pro míří na burzu v Sofii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: pixmac.cz

Svitavská společnost Energo-Pro, která kupuje od německé E. ON jednoho z hlavních distributorů elektřiny v Bulharsku, příští rok vstoupí na burzu v Sofii. Zatímco Energo-Pro nyní dokončuje nákup dvoutřetinového podílu firmy E. ON Bulharsko za více než 3,3 miliardy korun, třetinový státní podíl v této společnosti hodlá tamní vláda prodat na trhu cenných papírů. Fakticky to ovšem znamená, že se na sofijském parketu budou prodávat akcie budoucí Energo-Pro Bulharsko.

Balkánská země se tak stane prvním státem, kde budou akcie energetické firmy s hlavním sídlem v českých Svitavách kotované na burze. „Víme o tom. Počítali jsme s tím, když jsme se rozhodli koupit podíl, který je teď v soukromých rukách,“ řekl deníku E15 spolumajitel Energo-Pro Jiří Krušina. V podobné situaci je česká energetická jednička ČEZ, která také v Bulharsku vlastní jednu z hlavních distribučních sítí, a o jejímž chystaném vstupu na bulharskou burzu již dříve informovaly světové tiskové agentury. Pro ČEZ to ovšem není až tak mimořádná událost – akcie mateřské společnosti se sídlem v Praze se dnes obchodují jak v české metropoli, tak na burze ve Varšavě.

Bulharský stát hodlá podle současného plánu uvést na burzu do konce prvního čtvrtletí 2012 své třetinové podíly ve třech společnostech – kromě ČEZ a budoucí Energo-Pro také v distribuční firmě, kterou ovládá rakouská EVN. Cílem je podpořit sofijský trh. Krušina dodává, že přesné načasování se ještě může měnit.

Samotné dokončení akvizice bulharského E. ON Krušina předpokládá na začátku příštího roku, nyní se už čeká pouze na souhlas bulharského regulátora.

Česká společnost pak bude dodávat elektřinu 1,1 milionu lidí v severovýchodním Bulharsku. V roce 2010 šlo o dodávky v celkovém objemu 5,3 miliardy kilowatthodin. Firma Energo-Pro, která se historicky orientovala na menší vodní elektrárny, už delší dobu v Bulharsku vlastní osm takových zdrojů ve třech kaskádách a je největším soukromým výrobcem elektrické energie z těchto elektráren v zemi. Svitavští jsou kromě Česka aktivní také v Turecku a zvlášť silnou pozici mají v Gruzii, kde zároveň vlastní distribuční síť.

Zájem bulharského státu prodávat podíly v distribučních společnostech potvrdil agentuře Reuters také šéf sofijské burzy Ivan Takev. Burza, která byla otevřena v roce 1997, předpokládá, že se díky zajímavým emisím akcií celkově zvýší její atraktivita. Vláda, která si chce udržet kontrolu nad rozpočtovým deficitem, navíc očekává, že díky prodeji státních podílů získá částku v řádu stovek milionů eur.