Česká firma postaví větrné elektrárny v Pákistánu

Královéhradecká firma Wikov Wind uzavřela dohodu o výstavbě větrných elektráren o výkonu 50 megawattů v pákistánské provincii Sindh. Česká společnost dodá materiál, stroje a technologie, pákistánská strana zajistí realizaci a financování projektu. Zahájení stavby je plánováno na leden příštího roku. Informoval o tom dnes pákistánský finanční deník Business Recorder.

Majitel firmy Wikov Martin Wichterle, který dohodu v Pákistánu podepsal, uvedl, že Česká republika chce rozšířit obchodní a investiční zájmy v Pákistánu. „Zvažuje se řada dalších energetických projektů, které mohou pomoci při řešení energetické krize v Pákistánu a podpořit bilaterální spolupráci v oblasti obchodu a investic,“ uvedl.

Saíd Kaim Alí Šáh, ministerský předseda provincie Sindh, při podpisu dohody zdůraznil, že provincie oplývá přírodními zdroji, jako jsou vítr a uhlí, takže může uspokojit energetické požadavky nejen této oblasti, ale celé země. „Provincie Sindh se ujímá vedení ve výrobě větrné energie. Její pobřežní pás má potenciál generovat 50 tisíc megawattů elektřiny,“ dodal.

Ministr provincie Sindh pro energetiku a finance Saíd Murád Alí Šáh sdělil, že financování projektu bude dojednáno do 31. prosince tohoto roku. Budování začne v lednu 2013.