Česká zbrojovka chce dodat pušky do Francie

Cvičná střelba v České zbrojovce

Cvičná střelba v České zbrojovce Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.
Prvních 505 pušek.
Armáda převzala prvních
505 útočných pušek CZ 805
a dvě desítky granátometů.
Zbraně poputují k vojákům do
7. mechanizované brigády
a 4. brigády rychlého nasazení.
Česká zbrojovka Uherský Brod
společně s Meoptou Přerov
mají do konce roku 2013 dodat
armádě téměř osm tisíc těchto
pušek za 1,1 miliardy korun
Česká armáda dostane
prvních 500 útočných pušek ČZ 805 od České zbrojovky
v polovině července. Původně to mělo být v listopadu.
Do konce roku jich má mít armáda přes 3500. Armáda si
objednala dohromady téměř osm tisíc pušek za 1,1 miliardy
korun. Česká zbrojovka dodá vojákům i 600 samopalů ČZ
Škorpion. Firma slaví 75 let od svého založení.
Puška
Lubomír Kovařík
5
Fotogalerie
Uherskobrodský výrobce ručních palných zbraní se chystá na jeden z největších tendrů své historie. V soutěži francouzského ministerstva obrany o zakázku na 160 tisíc kusů útočných pušek se utká s pěticí největších světových hráčů. Zbraně mají být postupně dodány v příštích deseti letech. Po nedávném úspěchu při dodávkách nových pušek CZ 805 BREN do Mexika by to byla jejich další velká zahraniční expanze.

Šance zbrojovky nejsou podle jejího ředitele Lubomíra Kovaříka malé: „Naše rostoucí konkurenceschopnost spočívá hlavně v tom, že jsme uvedli na trh vojenské zbraně nové generace, které si získávají stále větší oblibu u ozbrojených složek po celém světě.“ Vedle pušky BREN je řeč o samopalu Scorpion EVO-3 a pistolích CZ 75 Phantom, CZ 75 P-07 a CZ 75 P-09.

Firmě nahrává, že část konkurentů se momentálně netěší nejlepší pověsti, ať už kvůli stížnostem na kvalitu nebo skandálům kolem vývozů do embargovaných teritorií (německá Heckler & Koch). A jiné, jako belgickou FN Herstal, už porazila. Například před pěti lety ve výběrovém řízení na přezbrojení české armády právě útočnými puškami.

Tentokrát však bude tlak národních lobby mnohem silnější. Francouzská poptávka je ve srovnání s tou dřívější tuzemskou násobně vyšší a dosahuje v přepočtu několika miliard korun. Vedle Belgičanů a Němců se budou o zakázku ucházet italská Beretta, americký Colt a švýcarský Sig Sauer.

Francouzská cena bude podobná té české

Podle šéfa České zbrojovky Kovaříka bude nabídnutá cena srovnatelná s tou, kterou za pušky zaplatilo české ministerstvo obrany. Firma nechce příliš konkretizovat, v čem by mohla být její nabídka pro Francouze lákavá. Třeba české armádě poskytla záruku, že ceny dodávek naplánované ještě na šest let sníží o jedno procento proti cenám z roku 2009, kdy byl kontrakt uzavřen.

OBRAZEM: Zbraně z České zbrojovky

Vedle poměru mezi cenou a kvalitou mohou rozhodnout i benefity, jako jsou výhodné servisní balíčky nebo dodávky různých doplňků. Navíc bude zřejmě ve hře zapojení francouzského průmyslu do výroby. Možný úspěch pušek BREN a případně i dalších českých zbraní ve Francii nevylučují ani české diplomatické zdroje. Podle nich země kvůli tradiční rivalitě mezi velkými zbrojařskými koncerny z EU a USA nepreferuje americký Colt. Francouzi však nejsou nakloněni ani některým západoevropským výrobcům. A důvodem není pouze vysoká cena, za níž své produkty nabízí třeba švýcarský Sig Sauer.

Za pochybnostmi jsou mimo jiné reportáže německé veřejnoprávní ZDF o nedostatcích útočných pušek Heckler & Koch G36 v Afghánistánu. Jde o standardní zbraň Bundeswehru. Při dlouhodobém bojovém nasazení dochází kvůli tepelnému namáhání k deformacím plastového rámu pušky, která pak střílí nepřesně. V některých případech se dokonce hlaveň z rámu uvolňuje. Podle televize měly tyto problémy stát životy tří výsadkářů.

„Nasazený vojenský oddíl konstatoval nedostatečnou účinnost pušky G36. Obraz zásahů se u zbraně rozehřáté střelbou může zvětšit o více než dvojnásobek. Vojákům se proto doporučuje pokud možno předcházet rozehřátí střelbou,“ citovala ZDF důvěrný materiál Bundeswehru. Minulý měsíc německé ministerstvo obrany pozastavilo nákup pušek G36 v přepočtu za necelou miliardu korun.

Němci porušili embargo

Podle jiných německých médií navíc Heckler & Koch navzdory embargu spolkové vlády vyvezl osm tisíc pušek do mexických států, kde operují drogové kartely. Obchod údajně provázela korupce, což měl být důvod pro zatčení zástupců firmy na východním pobřeží USA.

Vedle Francie vidí zbrojovka v rámci unie příležitosti ve střední Evropě. Tento týden otevřela se slovenským partnerem MSM Martin v tamním státním podniku VOP Nováky produkci součástek. V současnosti se snaží uspět na Slovensku, jehož armáda chce vybavit všechny vojáky novými útočnými puškami, pistolemi i samopaly.

Největší světoví zákazníci
Nejvíce zbraní z Uherského Brodu, konkrétně pistolí CZ 75 P-07, míří v posledních letech do USA, kam firma vyváží čtvrtinu své produkce. Jen loni to bylo 56 tisíc zbraní. Ve Spojených státech má firma nejvíce zákazníků mezi civilisty, protože dostat se mezi dodavatele ozbrojených složek je poměrně obtížné. V pořadí druhou nejvýznamnější zemí je Thajsko s loňskými 14 tisíci kusy a Česká republika se 13 tisíci kusy. Za nimi následuje Jihoafrická republika se sedmi tisíci kusy zbraní dodanými v minulém roce.

Lubomír Kovařík z České zbrojovky: Na Slovensku zaměstnáme tři sta lidí