Česká zbrojovka expanduje na Slovensku. Vstupuje do státního podniku

Lubomír Kovařík

Lubomír Kovařík Zdroj: ctk

Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce
Cvičná střelba v České zbrojovce, pistole
Cvičná střelba v České zbrojovce
7
Fotogalerie
Zbrojařská firma z Uherského brodu Česká zbrojovka vstupuje do slovenského státního podniku Vojenský opravárenský podnik Nováky. Společně se slovenským partnerem MSM Martin tam spouští výrobu součástek pro své palné zbraně.

Česká zbrojovka Uherský Brod bude na Slovensku vyrábět komponenty pro ruční zbraně. Ty pak převeze do Česka, kde je smontuje.

Podle generálního ředitele zbrojovky Lubomíra Kovaříka firmu táhne do Nováků mimo jiné tamní kvalifikovaná pracovní síla. „Naším partnerem bude společnost MSM Martin, která má pro výrobu našich dílů dobré technické předpoklady. Výhodou je i geografická blízkost od České zbrojovky. Nebudeme mít logistické problémy,“ vyjmenoval další důvody pro spolupráci se Slováky Lubomír Kovařík.

V první fázi v nejbližších týdnech a měsících zaměstná Česká zbrojovka v Novákách 80 lidí. Do konce příštího roku ale počet pracovníků rozšíří. „V dlouhodobém horizontu počítáme s tři sta zaměstnanci,“ upřesnil Lubomír Kovařík.

Tempo růstu bude záviset na tom, jak rychle se podaří České zbrojovce přesunout výrobní technologie na Slovensko. O zakázky nouze není. Ty pokrývá mateřská firma z Uherského Brodu.

Privátní projekt ve státním podniku

O tom, že do VOP Nováky vstoupí strategický investor z blízké země, mluvil už loni na podzim slovenský premiér Robert Fico. Jméno investora ale neprozradil. Zřejmě měl již tehdy na mysli Českou zbrojovku.

V současnosti slovenská vláda příchod Čechů do VOP Nováky už ale nepokládá za svůj projekt. Tisková mluvčí Ministerstva obrany Slovenské republiky Martina Balleková nás s otázkami odkázala na partnera České zbrojovky MSM Martin.

Rozšíření kapacity

„Společnost MSM Martin ve spolupráci se společností Česká zbrojovka připravila a v současnosti realizuje projekt společného podniku na Slovensku na výrobu vybraných komponentů do ručních palných zbraní z produkce České zbrojovky. Jde o zcela nový projekt, který vhodným způsobem doplňuje portfolio naší společnosti a využívá naši technickou způsobilost,“ uvedl ředitel MSM Martin Marián Goga.

Podle Gogy má jeho společnost v Novákách plně využité výrobní kapacity. Nový společný podnik tak představuje jenom rozšíření speciální činnosti firmy s vysokou přidanou hodnotou.

Podnik provází smůla

MSM Martin má podnik VOP Nováky od slovenské vlády pronajatý za 240 tisíc eur ročně. Smlouvu o pronájmu na 20 let podepsala v roce 2012.

V minulosti firmu VOP Nováky zmiňovaly v podstatě jen černé kroniky. V roce 2007, při přemísťování munice určené k likvidaci, vybuchl ve skladech podniku nezajištěný granát. Následná exploze usmrtila osm zaměstnanců, jednoho zranila těžce a dalších dvacet lehce. Podobné případy se v továrně přihodily i v předešlých letech.

Od té doby provází Vojenský opravárenský podnik Nováky pouze smůla. Zakázky se rušily a vláda neuměla pro víc než stovku zaměstnanců tohoto státního podniku najít práci.

Zvrat nastal až před rokem a půl. Vláda tehdy svěřila podnik na 20 let do rukou soukromého investora MSM Martin. Ten dostal svobodu ve volbě směřování firmy. Výrobní portfolio rozšířil nejen o novou zbrojní výrobu ale i civilní strojírenství. Například o výrobu dílů pro automobily.