Česká zbrojovka představí novou pistoli, chystá i další expanzi

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun.

Česká zbrojovka z Uherského Brodu očekává, že letošní rok uzavře s rekordními tržbami těsně pod hranicí dvou miliard korun. Zdroj: ctk

Novinku pro příští rok, služební pistoli CZ P-09, představí příští týden na londýnském veletrhu uherskobrodská Česká zbrojovka.

Jde o obrannou pistoli ráže devět milimetrů. „Pistole staví na předchozí zbrani P-07, je větší a dospělejší. Je určená pro osobní ochranu armády, policie. O zbraně tohoto typu je velký zájem,“ uvedl viceprezident pro vnější komunikaci Radek Hauerland.

Zbrojovka podle něj chystá další novinky. „Máme samostatný vývoj, nejsme na nikom závislí. Zbraně, které vymyslíme, dokážeme uvést pro praxe,“ podotkl Hauerland. Nechtěl ale být konkrétní v tom, jaký druh nové zbraně firma připravuje.

Zbrojovka letos očekává tržby 2,5 miliardy korun. Loni dosáhly při 181 tisících vyrobených zbraní 2,1 miliardy korun. Letos plánuje firma výrobu 223 tisíc kusů zbraní. Zatím plní plán, a to navzdory tomu, že musela zastavit vývoz zbraní do nepokoji zmítaného Egypta. Zbrojovka patří k největším zaměstnavatelům v kraji, pracuje v ní 1600 lidí.