České jaderné elektrárny jsou prý bezpečné, odolají i extrémním situacím

Temelín

Temelín Zdroj: Sedmicka

Testy jaderných elektráren posuzovaly, jak se zařízení vypořádají s mrazy -46 stupňů, nebo naopak s dlouhodobými vedry, při kterých rtuť teploměru dosahuje 46 stupňů celsia. Odborníci také zjišťovali, jak se elektrárny vyrovnají se zemětřesením, s obří povodní či s extrémními dešti.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) předal Evropské komisi národní zprávu o bezpečnostním stavu českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Hodnocení elektráren neodhalilo žádnou bezpečnostní vadu, která by vyžadovala neodkladné řešení, uvedl Ladislav Kříž, mluvčí společnosti ČEZ, která elektrárny provozuje. Přesto jaderné zdroje posílí svá bezpečnostní opatření.

Na testech elektráren se po dobu zhruba půl roku kromě zástupců ČEZ podíleli také specialisté z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, pracovníci SÚJB a další odborníci. „Projekty obou elektráren jsou velmi robustní a s rezervou odolají i extrémním přírodním vlivům,“ uvedl Vladimír Hlavinka, člen představenstva ČEZ a ředitel divize výroba.

„Výsledek zátěžových testů odpovídá i naší filosofii aktivního přístupu k bezpečnosti jaderných elektráren, kdy kontinuálně prověřujeme a vylepšujeme jejich projekty,“ dodal. V bezpečnostních analýzách, které byly podkladem pro vypracování závěrečných zpráv, odborníci záměrně nechávali selhávat bezpečnostní systémy včetně jejich dalšího jištění a hodnotili, jak bloky vážné situace zvládnou.

Jak na české jáderné elektrárny nyní pohlížejí Rakušané? Přečtěte si reportáž E15:

„Vše samozřejmě probíhalo na základě bezpečnostních studií a inženýrských výpočtů. O reálné testování opravdu nešlo. Z výsledků nám vyplynuly příležitosti k dalšímu zvýšení odolnosti i vůči extrémně málo pravděpodobným scénářům a nepředvídaným podmínkám,“ vysvětlil Hlavinka. Například v případě Temelína odborníci modelovali situaci, ke které by došlo při protržení lipenské přehrady na nedaleké Vltavě. I tuto katastrofu by elektrárna podle odborníků přežila.

Hrozba výbuchu se ještě sníží

Posílení bezpečnostních opatření v Temelíně bude představovat například zavedení dalšího záložního zdroje elektrického napájení. Mobilní generátory tak budou jedenáctou možností zajištění elektrického napájení. Nová opatření se budou týkat i dalších posílení bezpečnostních zařízení. Posílí se například systém na likvidaci vodíku v ochranném obalu reaktoru. Zařízení nazývané rekombinátory brání jeho nahromadění v koncentraci, která je se vzduchem výbušná. „Máme k dispozici rekombinátory, které zvládnou projektové havárie. Jejich počet zvýšíme i pro nadprojektové havárie,“ říká o dalších opatřeních ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

ilustrační fotoilustrační foto|CEZ

Systém na likvidaci vodíku, jenž může být za určitých okolností výbušný, posílí i Dukovany. „V elektrárně Dukovany dokončíme rozpracované projekty k dalšímu zvýšení odolnosti proti zemětřesení a důležité je i dopracování postupů pro nadprojektové havárie a jejich procvičení,“ popsal ředitel elektrárny Dukovany Tomáš Žák.

Strach z evropské Fukušimy

Národní zprávu o jaderných elektrárnách České republiky budou mezinárodní experti v rámci Evropské komise několik měsíců posuzovat. Výsledky zátěžových testů všech evropských jaderných elektráren by měla komise oznámit v polovině letošního roku. Zátěžové testy mají přinést jistotu, že jsou evropská jaderná zařízení připravena na nečekané události, jako byla ta, která postihla kvůli zemětřesení a následné ničivé cunami japonskou jadernou elektrárnu Fukušima loni v březnu. EU se poté po nesnadných jednáních dohodla, že prozkoumá všech 143 reaktorů v Evropské unii v několika oblastech možných rizik.