Česko jako brána do Evropy, tchajwanský Lemtech otevře továrnu u Jihlavy

Logistické centrum Jihlava

Logistické centrum Jihlava Zdroj: Jipocar

Další asijský průmyslový hráč využije Českou republiku jako bránu do Evropy. Svůj vůbec první závod mimo Asii a USA otevře v tuzemsku tchajwanská firma Lemtech, která vyrábí kovové díly pro elektronický a automobilový průmysl. Továrnu plánuje rozjet již v druhé polovině příštího roku v logistickém centru u Jihlavy.

„Česká továrna sice výrazně nepřispěje k růstu prodejů Lemtechu hned od počátku, chápeme ji ale jako milník pro náš vstup na evropský trh s díly pro automobilový a elektronický průmysl,“ uvedl podle Taipeitimes.com mluvčí společnosti Zac Lu. Výši investice zatím nezveřejnil.

Lemtech podle aktuálně vydané zprávy pro investory počítá s výrobou v areálu Jipocar poblíž Jihlavy, kde chce v první fázi obsadit polovinu jedné prázdné haly, jednalo by se o téměř čtyři tisíce metrů čtverečních, do budoucna s možností pronájmu celé budovy.

Zájem Lemtechu potvrdil serveru E15.cz Jiří Vybíhal, ředitel spolenosti Jipocar Logistic, která logistické centrum vlastní. Podle něj chtějí Tchajwanci v Česku vyrábět kovové výlisky a součástky. „Jihlavu si vyhodnotili jako nejlepší lokalitu, protože mají zákazníky například u Humpolce nebo na jihu Čech,“ vysvětlil důvody Lemtechu pro výběr Jihlavy.

Vybíhal zároveň upozornil, že Jipocar zatím nemá s Tchajwanci podepsanou smlouvu. Konečná jednání podle něj proběhnou v závěru tohoto týdne.

Lemtech zatím provozuje tři továrny. První otevřel v roce 2003 ve východočínském Kunshanu, další následovaly v Thajsku a ve Spojených státech. Centrálu má firma v tchajwanské Tchaj-peji, kde se od roku 2009 na tamní burze obchoduje s jejími akciemi. Mateřský holding sídlí na Kajmanských ostrovech.

Spolenost vyrábí malé kovové součástky, přičemž dodávky pro elektrotechnický sektor tvoří přes polovinu jejích tržeb. Mezi velké zákazníky Lemtechu patří globální hráči jako Asustek Computer, HTC nebo Toshiba. Kolem čtyřiceti procent příjmů společnosti pak generují dodávky autoprůmyslu. Tržby Lemtechu za letošní první pololetí stouply meziročně o sedm procent na 1,46 miliardy tchajwanských dolarů (1,1 miliardy korun).

Lemtech není zdaleka jedinou asijskou společností, která vstupuje do Evropy přes Českou republiku. Nejznámějším příkladem je jihokorejský výrobce pneumatik Nexen, který u Žatce postaví za 22 miliard korun obří závod, vůbec první mimo Asii. Pro svoji evropskou expanzi si vybrala Česko například i světová jednička ve výrobě gumiček do stěračů, japonská firma Fukoku. Ta loni otevřela továrnu za 60 milionů korun v průmyslové zóně v Lovosicích.