Korejci nesehnali povolení, stavba výrobny pneumatik Nexen se odkládá

V průmyslové zóně Triangle nedaleko Žatce začaly terénní práce pro továrnu na výrobu pneumatik. Stavba jihokorejského Nexenu začne ale až v příštím roce, termín otevření se totiž kvůli vyřizování stavebního povolení posouvá. Uvedl to dnes internetový portál Chomutovského deníku.

„Máme několikaměsíční skluz, proto se plánovaný termín otevření továrny posunuje,“ sdělila deníku Naděžda Šeráková z agentury Ogilvy Public Relations, která Nexen v České republice mediálně zastupuje. Společnost Nexen stále nemá všechny potřebné dokumenty, chybí důležité stavební povolení. „Vydání stavebního povolení očekáváme v prvním čtvrtletí 2017,“ dodala Šeráková.

Podle původních plánů měla být v příštím roce továrna hotová. Zahájení výroby společnost plánovala v únoru roku 2018. Termín zahájení výroby se odsouvá o řadu měsíců. S tím souvisí také plánovaný větší nábor zaměstnanců, jehož odsun lze očekávat. Firma v Česku nyní podle deníku zaměstnává pět lidí. Při rozjetí výroby počítá se třemi sty operátory, postupně se má počet zaměstnanců Nexenu v závislosti na navyšování produkce dostat až na 1500.

Nexen chce v průmyslové zóně u Žatce investovat přes 22 miliard korun, půjde v tomto ohledu o třetí největší zahraniční investici v České republice. Víc peněz v Česku stály jen automobilky Hyundai v Nošovicích v Moravskoslezském kraji a TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) u Kolína ve středních Čechách, napsal list.

Nexen koupil od Ústeckého kraje pozemek o rozloze 65 hektarů ve střední části zóny Triangle. Hlavní tovární hala s rozměry 732 x 142 metrů se bude rozkládat na ploše 100 tisíc metrů čtverečních, tedy zhruba na ploše patnácti fotbalových hřišť dohromady.

V továrně se budou vyrábět pneumatiky pro osobní a lehká nákladní auta, jejich odbyt se předpokládá v tuzemsku, jinde v Evropě, ale i na Blízkém Východě a v severní Africe. Projektovaná výrobní kapacita závodu má být po úplném dokončení přes 30 tisíc pneumatik denně, tedy zhruba jedenáct milionů za rok.