Česko opouští výrobce želé bonbonů Trolli, propustí až 150 lidí

bonbony

bonbony Zdroj: CC BY 2.0: APM Alex

Německý výrobce gumových a želatinových cukrovinek Trolli na konci roku zavře svůj závod v Plzni. Firma sdělila plzeňské pobočce Úřadu práce, že propustí všech 154 zaměstnanců. Podle jednatele společnosti Trolli Bohemia Pavla Wagnera nicméně existuje šance na zachování práce pro polovinu zaměstnanců.

„Důvodem propouštění je restrukturalizace koncernu,“ uvedl Wagner. Koncern Trolli z německého Fürthu je dvojkou na trhu želatinových bonbonů po koncernu Hadino.

Podle Wagnera sice dostal plzeňský závod od mateřské firmy informace o tom, že bude končit, ale ještě je naděje zachovat výrobu a balení cukrovinek zhruba v polovičním rozsahu. Uzavření závodu považuje za jednu z možných alternativ.

Výpovědi nyní dostane současných 145 zaměstnanců tento měsíc, přičemž většinou jde o ženy. „Nabídneme jim různé druhy pomoci, například se zpracováním životopisů,“ uvedl Wagner.

Trolli, který má v Česku jediný závod, investoval v Plzni stovky milionů korun. V roce 2006 zaměstnával včetně agenturních pracovníků 400 lidí.

Němci v Plzni fungují již 20 let. Nejdříve spolupracovali od roku 1993 s českou balírnou. Po rapidním nárůstu zakázek v roce 1996 založili v Plzni-Křimicích firmu Trolli Bohemia se 60 zaměstnanci, která zahájila výrobu v pronajatých prostorách. Od roku 2000 společnost funguje ve vlastní továrně, která má 8000 metrů výrobní a 2000 metrů čtverečních skladovací plochy.