Česko plní cíle EU v zelené energetice s tříletým náskokem

solární panely

solární panely Zdroj: Eduard Erben, E15

Česko by nemělo mít problém se splněním cíle EU pro podíl obnovitelných zdrojů (OZE) na spotřebě energie. Už teď má tříletý náskok.

Statistiky ministerstva průmyslu a obchodu ukázaly, že v loňském roce se spotřebovalo tolik energie z obnovitelných zdrojů, s níž se původně počítalo až pro rok 2016. V té době měl podíl zelené energie tvořit 12,4 procenta. Česko musí do roku 2020 splnit evropský závazek, že OZE dosáhnou podílu 13 procent.

Ke splnění evropských závazků přispívá především biomasa. Její použití na výrobu tepla a elektřiny mimo domácnosti už loni překonalo plánovanou hodnotu spotřeby pro rok 2020 o 15 procent. Biomasa bude v dalších letech nejspíš jediným obnovitelným zdrojem, který českou bilanci navýší. Ostatní zelená energie přišla o podporu a její rozvoj se zastavil.

„Čeká se na rozjezd evropských fondů, z nichž by nové zdroje na biomasu mohly získat investiční podporu,“ říká Jan Habart z organizace CZ Biom.

V Česku roste výroba tepla z biomasy
Biomasa vévodí české výrobě tepla z obnovitelných zdrojů. Na vytápění se podílí ze všech druhů zelené energie z 83 procent a jen loni vzrostlo její využití v teplárnách o více než pětinu. Ukazují to statistiky ministerstva průmyslu. Uvedený nárůst však představuje hlavolam. Teplárníci totiž hovoří o opačném trendu.
„Spoluspalování biomasy v teplárnách bylo kvůli změně výpočtu podpory loni prakticky zastaveno,“ uvedl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení. Právě teplárny a uhelné elektrárny v minulosti dobře vydělávaly na podpoře elektřiny vyrobené spoluspalováním biomasy.
„V roce 2012 se změnila metodika vykazování vyrobené elektřiny z biomasy a z uhlí. Část energie z biomasy se tak čistě statisticky dostala z elektřiny do kategorie teplo,“ vysvětlil hru s čísly Jan Habart ze sdružení CZ Biom.
Elektrárenská společnost ČEZ, která spálila pětinu biomasy v Česku, z ní loni vyrobila o 129 gigawatthodin elektřiny méně než v roce 2012. „Navzdory přísnější legislativě se v roce 2013 podařilo dosáhnout hranice 300 tisíc tun spálené biomasy ve všech provozech Skupiny ČEZ v České republice,“ vyčíslil spotřebu mluvčí firmy Martin Schreier.
Nové lokální výtopny na biomasu se sice stavějí, ale není jich tolik, aby s množstvím dřevní štěpky a další spotřebované biomasy z roku na rok nějak zásadně pohnuly.
Více biomasy však loni spálily domácnosti, i když tam je vykazované číslo jen méně přesným odhadem. „Spotřeba pevné biomasy v domácnostech neustále roste. Oproti roku 2000 je vyšší o 66 procent,“ řekl Jiří Korbel ze statistického úřadu.