Česko zvažuje prodej papíren ve Slovinsku, zatím jedná o restrukturalizaci

Papcel

Papcel Zdroj: Papcel

Ministerstvo financí (MF) jedná o způsobu restrukturalizace slovinské papírenské společnost Vipap Videm Krško, ve které má přímý podíl 96,5 procenta. Kvůli restrukturalizaci proto ještě úřad nerozhodl o novém prodeji firmy. Loni MF vypsalo výběrové řízení na nového vlastníka firmy, do kterého se přihlásilo několik zájemců. MF ale nového vlastníka nevybralo.

Návrh na prodej firmy schválila vláda v květnu 2013. Ministerstvo financí tehdy navrhlo obchodní veřejnou soutěž, jejímž jediným kritériem bude navržená cena. Očekávanou cenu MF nezveřejnilo. Český podíl na základním kapitálu firmy je 75,6 milionu eur (přes dvě miliardy korun).

Ekonomická situace firmy podle dnešního vyjádření MF není jednoduchá mimo jiné kvůli jejímu výrobnímu programu. „Jen v roce 2015 byly v Evropě na trhu novinového papíru uzavřeny výrobní kapacity v rozsahu roční produkce více než milion tun. Společnost Vipap akutní krizi na trhu novinového papíru v posledních dvou letech přestála a v letošním roce se trh stabilizuje,“ uvedl úřad.

Jednání věřitelů a akcionáře by měla podle MF vyústit v nalezení nového dlouhodobého vlastníka Vipap. „O zahájení nového prodejního procesu prozatím nebylo rozhodnuto, a to právě především z důvodu zmíněného jednání o formě a způsobu restrukturalizace papíren Vipap Videm Krško,“ uvedlo MF.

Největší na Balkáně

Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně, specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC. V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu.

Zbývajících 3,5 procenta firmy tvoří akcie v držení společnosti. MF tak nepřímo ovládá celých 100 procent společnosti. V roce 2014 vykázala firma podle výroční zprávy ztrátu zhruba tři miliony eur. Výroční zprávu za rok 2015 dosud nezveřejnila.