Český lék míří na nové trhy. Po Novém Zélandu se chce uchytit v Austrálii

Léky

Léky Zdroj: wikimedia.org

Mezinárodní farmaceutická společnost PRO.MED.CS se sídlem v Praze expanduje s léčivem na ochranu jater na trhy v zámoří. Po Novém Zélandu by ráda dodávala léky do Austrálie. Firma však musí počkat na registraci tamních úřadů.

Australský trh by mohl přispět k odbytové diverzifikaci společnosti. Vhodné je i tamní prostředí. Zatím totiž na místním trhu funguje jen jeden dodavatel léčiva s podobným účinkem jako lék, se kterým expanduje česká společnost.

Lék Ursosan je generikem původně japonského originálu. Jeho hlavním účinkem je normalizace poškozených jaterních funkcí. Česká společnost je jednou z mála, která ho vyrábí mimo Japonsko. „V Austrálii je zatím jen jeden dodavatel. Pro nás je to dobrá příležitost vytvářející potenciál k expanzi,“ říká marketingový manažer firmy Tomáš Matyáštík.

Česká firma se po Tichomoří nerozhlíží poprvé. Před třemi lety získala zakázku na dodávky Ursosanu na Nový Zéland. „Snažíme se prosadit na více trzích. Proces registrace léků je však dlouhodobá záležitost, může trvat i několik let,“ popisuje cestu českých léčiv do zahraničí Matyáštík.

Společnost zaměstnává přibližně sedm set zaměstnanců po celém světě. Ačkoli firma vyrábí generické léky, díky svému vlastnímu vědeckovýzkumnému pracovišti nekopíruje pouze původní výrobní postupy u originálu, ale vyvíjí vlastní výrobní procesy.

Změna směru

Kromě pražské a královéhradecké pobočky pracují zaměstnanci firmy také v zahraničí. V dceřiných firmách v Rusku, na Ukrajině, v Moldavsku, Kazachstánu, Uzbekistánu či v Litvě, Polsku a v Bosně a Hercegovině dělá téměř polovina celkového počtu pracovníků.

Firma před pár měsíci začala dodávat léčiva také do Švédska. Země západní Evropy mají být dalším z regionů, po kterých PRO.MED.CS pokukuje. Potvrzuje to mírnou změnu směrování firmy. Před deseti lety se totiž zaměřovala zejména na Rusko a Střední Asii. Ruský trh dosud tvoří až polovinu odbytu společnosti.