Český Papcel pronikl do Indie, dostal zakázku za 400 milionů

Papírenský stroj

Papírenský stroj Zdroj: Papcel

Modernizaci dvou papírenských strojů za 400 milionů korun provede v Indii společnost Papcel z Litovle. V rámci svého segmentu patří na českém trhu k předním výrobcům. Podle tiskové mluvčí firmy jde o první velkou zakázku v regionu.

Společnost Papcel bude v Indii modernizovat stroje na výrobu novinového a grafického papíru, které patří státnímu papírenskému komplexu NEPA. „Modernizace celé linky je podporována indickou vládou. Všichni účastníci tendru museli splnit velmi přísná kritéria výběru a samotné výběrové řízení probíhalo vice než půl roku,“ podotkla Pavlíková.

Papcel indické státní firmě NEPA dodá výrobní technologii, zajistí její montáž a poté ji zprovozní. Zakázku Papcel realizuje s pomocí své dceřiné společnosti, která v Indii funguje už více než pět let. „Projekt je zajímavý také tím, že velký podíl dodávek a zejména služeb bude realizován a nakupován přímo v Indii od lokálních subdodavatelů, a dceřiná pobočka bude zapojena do procesu subdodavatelského řízení,“ uvedla Pavlíková.

700 indických papíren

Papcel se chce na indickém trhu uchytit a být rovnocenným konkurentem významných světových výrobců papírenské technologie. „V Indii je nyní více než 700 funkčních papíren od těch nejmenších s nižší technologickou úrovní, až po supermoderní provozy s vysoce výkonnými papírenskými stroji,“ řekla Pavlíková.

Předloni Papcel zvýšil tržby meziročně o pět procent na 898 milionů korun z 853 milionů o rok dřív. Více než 70 procent tržeb získal díky dodávkám papírenských technologií pro zákazníky z východní Evropy.

Hlavním odbytištěm bylo Rusko

Hlavním exportním trhem Papcelu bylo Rusko. Za ním následovalo Bělorusko, ve kterém firma získala obří zakázku na stavbu a vybavení papírenského závodu v hodnotě 1,9 miliardy korun.

Výsledky loňského hospodaření společnost Papcel zatím nezveřejnila. Její vedení pro rok 2014 plánovalo dvanáctiprocentní růst tržeb na rekordní miliardu korun.