Český výrobce radarů ERA koupil podíl ve slovenské R-SYS

Radiolokační systém ERA

Radiolokační systém ERA Zdroj: Omnipol

Pardubická společnost ERA koupila rozhodující podíl ve slovenské firmě R-SYS. Obohacuje tím softwarové řešení pro vizualizaci informací o poloze letadel. Jde o druhou akvizici výrobce pasivních radarů v letošním roce.

„Spojení společnosti R-SYS s ERA je vyústěním dlouholeté spolupráce obou firem,“ uvedl generální ředitel společnosti R-SYS Marek Náhlík.

Firma R-SYS vznikla v roce 1997. Vyvíjí například systémy, které dvojrozměrně nebo trojrozměrně zobrazují letový provoz na letištích i ve vzduchu. ERA pro své produkty potřebuje moderní zobrazovací systém, který dokáže data o poloze letadel z jejích senzorů převést na obrazovou informaci srozumitelnou dispečerům letového provozu.

Čtěte více:

V dubnu ERA rozšířila produktové portfolio o systémy velení vojenského a civilního letového provozu, kdy koupila společnost C.D.K.K. REAL, která tyto systémy vyvíjí a dodává. Její dceřiná firma ERA-BHC CS zahájila spolupráci s estonskou firmou BHC Laboratory, jejíž hlavní náplní je ochrana kyberprostoru. Jde o projekty, které se zabývají bezpečností počítačových dat institucí, které spravují citlivá data a potřebují ochranu před hackery.

Firmu ERA vlastní od roku 2011 skupina Omnipol. Loni vykázala obrat kolem miliardy korun a ztrojnásobila zisk na 300 milionů korun, část zisku se proto rozhodla investovat. Loni začala stavět výzkumné a vývojové centrum. Příští rok jej nejspíš zprovozní.