Českým textilkám se loni dařilo

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Po letech krachů a propouštění se loni české textilky stabilizovaly. Výrobci textilu a oděvů odhadují, že se jim v roce 2011 podařilo zvýšit celkové tržby. V listopadu 2011 byly tržby oboru ve srovnání se stejným obdobím předloňského roku asi o deset procent vyšší.

Předběžné výsledky oznámila Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK). V roce 2010 odvětví utržilo 41,7 miliardy korun.

„Dá se reálně očekávat, že jsme toto tempo udrželi i v prosinci, pak textilní průmysl dosáhne za celý rok růstu na hranici 14 procent a oděvní průmysl na hranici šesti procent,“ uvedl prezident ATOK Jiří Kohoutek. Propouštění už v odvětví loni obvyklé nebylo.

„Po dlouhé době dokonce v textilním průmyslu roste zaměstnanost, sice jen nepatrně, ale roste. V oděvním průmyslu jsou výsledky pořád zkresleny zánikem produkce OP Prostějov,“ poznamenal Kohoutek.

Na konci roku 2010 pracovalo v Česku ve výrobě textilu a oděvů podle asociace kolem 34.500 lidí, což byl meziroční pokles o 12,9 procenta. Na mzdách vyplatit textilní průmysl loni o čtyři procenta víc než o rok dřív. V listopadu činila průměrná mzda textiláků 21tisíc korun. V oděvní produkci se naopak objem vyplacených mezd snížil asi o pět procent. Čísla ATOK vycházejí z údajů firem s 20 a více zaměstnanci, kterých je v tuzemském odvětví asi 400.