Čeští zbrojaři měli tučný rok, vydělali stamiliony

Houfnice Dana, Excalibur Army

Houfnice Dana, Excalibur Army Zdroj: Excalibur Army

Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Modernizované BVP Šakal od Excalibur Army
4
Fotogalerie

Skupině Czechoslovak Group pomohla k loňským výsledkům společnost Excalibur Army. Česká zbrojovka Uherský Brod zvýšila výrobu o čtvrtinu, polovinu pistolí prodala v USA.

Pro nejvýznamnější české hráče ve výrobě zbraní a speciální vojenské techniky byl loňský rok ještě úspěšnější než předminulý. I když mají zatím k dispozici jen hrubá čísla, nárůst jejich zisků se pohybuje v řádu stamilionů korun. Překonají tak předloňský rekord, kdy hodnota exportu domácích zbrojovek dosáhla dvaceti miliard korun.

Strojírenská skupina Czechoslovak Group, kde modernizace starších obrněnců nebo výroba vozidel Tatra tvoří zhruba polovinu produkce, měla loni o čtvrtinu vyšší zisk než v roce 2016. Ve stejném objemu pak vzrostla výroba České zbrojovky Uherský Brod. Polovinu tržeb získala prodejem služebních a sportovních pistolí ve Spojených státech.

Ředitel CSG Michal Strnad je spokojen. „Z výsledků hospodaření mám zatím k dispozici zisk před započtením úroků, daní a odpisů, který se pohybuje mezi 2,4 až 2,5 miliardy korun. Jsou to prvotní čísla,“ řekl s tím, že předloni měl strojírenský holding zisk 1,9 miliardy. Tržby se pak z 15,4 miliardy vyšplhaly na necelých 25 miliard korun.

Strnad dodal, že loni se dařilo hlavně společnosti Excalibur Army, která se před několika lety stala základem pro vznik CSG. Firma dosáhla obratu kolem 2,2 miliardy korun.

O něco hůře dopadla kopřivnická Tatra Trucks. Plánovala výrobu 1700 automobilů, ale vyrobila o tři sta méně. „Bylo to částečně tím, že plán byl hodně ambiciózní. Tatra sice meziročně opět stoupla, ale skokový nárůst produkce a prodejů o třetinu, jaký se podařil v roce 2016, nelze opakovat pokaždé. Čísla Tatry mohou do budoucna významně pozitivně ovlivnit strategické exportní zakázky, na kterých pracujeme,“ vysvětlil Strnad.

Česká zbrojovka podle svého šéfa Lubomíra Kovaříka loni vyrobila 330 tisíc kusů zbraní. Na výkonech se podle něj stále více podílí dceřiná společnost CZ-USA, která prodává polovinu produkce uherskobrodské továrny.

„Za loňský rok jsme ve Spojených státech realizovali tržby přesahující 104 milionů dolarů, tedy přes dvě miliardy korun. Pistole s přímoběžným zápalníkem P-10 se okamžitě po uvedení na trh stala bestsellerem, stejně jako tomu bylo přede dvěma lety u samopalu Scorpion,“ uvedl Kovařík.