Cestu do Ruska dláždí Čechům továrna na léky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Projekt největšího farmaceutického závodu v Rusku Rafarma, na němž se podílí brněnská společnost Unistav a který česko-ruská mezivládní komise nedávno zařadila mezi největší priority, otvírá moravským stavbařům dveře i k dalším projektům. Jejich hodnota se bude pohybovat v miliardách korun. Unistav o podrobnostech nových projektů zatím nechce mluvit, má už však předjednáno financování exportními úvěry z českých bank.

„Rozvíjející se oblast farmaceutického průmyslu je podporována přímo federální ruskou vládou, která chce zajistit soběstačnost země v produkci antibiotik, léků proti rakovině a dalších důležitých léčiv,“ uvedl exportní manažer Unistavu Radomír Uhlíř. Dodává, že firma projektem získává „vynikající technicko-manažerskou zkušenost s výstavbou moderního komplexu, která je přenositelná v podstatě na jakýkoli jiný projekt či odvětví v Rusku“. Rafarma navíc žádá Unistav, aby svůj projekt rozšířil.

Na rozdíl od jiných projektů českých firem v Rusku Unistav pro stavbu moderního komplexu v těrbunské zvláštní ekonomické zóně nepotřeboval podporu ani tuzemských bank, ani státní pojišťovací společnosti Egap. Vzhledem k tomu, že jde o prioritní stavbu s podporou Moskvy, úvěr poskytla ruská Vněšekonombank. „Z tohoto úvěru a částečně z vlastních zdrojů hradí investor veškeré dodávky Unistavu,“ vysvětluje Uhlíř. Brněnská firma už realizovala práce za necelou půlmiliardu korun, což jsou dvě třetiny již schválené investice.

Firma postavila administrativní budovu, balicí a skladovací centrum, výstavba výrobních hal je zhruba v polovině.
Obrovský farmaceutický komplex vyrůstá ve městě Těrbuny v Lipecké oblasti, asi 400 kilometrů jihovýchodně od Moskvy. Rusové předpokládají, že do něho nalákají zahraniční i domácí výrobce. „Výroba umožní snížit podíl importních dodávek léků o 30 až 40 procent,“ uvádí Rafarma. V Těrbunách navíc vznikne logistické centrum. O spolupráci už jednají kupříkladu Indové, kteří by tam mohli své léky balit, skladovat i distribuovat. Právě Rafarma se tak podle tamního tisku stala i jedním z hlavních témat listopadového rusko-indického obchodního fóra. Komplex bude mít i další strategický význam – měl by zásobovat léky ruské ozbrojené síly.

V Těrbunách se prosadila i další česká firma – opavský GM Projekt, který zpracovával projekt pro stavební povolení a prováděcí projekty.